Published On: Uto, srp 5th, 2022

Saborska oporba ujedinjena glede pitanja teškog položaja Hrvata u BiH: “Grlić Radman loš je i nekompetentan ministar”


Saborska oporba nazvala je u utorak ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana nesposobnim i nekompetentnim, prozvali su ga da prikriva korupciju te su najavili da će podržati njegov opoziv.

Prijedlog za opoziv Grlić Radmana inicirao je Klub Hrvatskih suverenista tvrdeći da nije ispunio niti jedan vanjskopolitički cilj Hrvatske i da nije dorastao funkciji koju obnaša te je ta točka uvrštena na dnevni red Sabora nakon što su prikupljeni potpisi 32 zastupnika.

“Grlić Radman je jedan od najnepopularnijih ministara i loš ministar koji prikriva korupciju te bi morao biti puno spretniji u izražavanju i artikuliranju naših vanjskopolitičkih ciljeva”, izjavio je Nikola Grmoja (Most) .

„Ne znam na temelju kojih kriterija je došao na to radno mjesto osim na temelju prijateljstva s Andrejom Plenkovićem”, dodao je Grmoja poručivši da će rasprava o opozivu biti prilika da se progovori o tome što je Ministarstvo vanjskih poslova propustilo učiniti, posebno po pitanju Hrvata u Bosni i Hercegovini i promijeni izbornog zakona.

Hajdaš Dončić: Plenković i Radman trebali su učiniti veći napor

I Siniša Hajdaš Dončić (SDP) smatra da Grlić Radman ne obavlja dobro svoj posao. „Iako se jednom dijelu lijevo liberalnog tijela priča o BiH ne čini važnom osobno smatram da je ona važna za hrvatske nacionalne interese, Hrvatima u BiH prava su ugrožena izbornim zakonom i Radman i Plenković trebali su učiniti veći napor u okvirima svojih ovlasti”, kazao je Hajdaš Dončić.

Za opoziv ministra vanjskih poslova glasati će i u Klubu zeleno-lijevog bloka iako nisu supotpisali prijedlog za izglasavanje povjerenja.

„Radman zaista nije kompetentan ministar”, kazala je Sandra Benčić (Možemo!) dodavši kako smatra da i unutar HDZ-a postoje kvalitetniji kadrovi od njega.

Pojasnila je pritom da nisu supotpisali prijedlog za opozivom jer ne znaju koji su argumenti navedeni u dokumentu odnosno sadrže li neke diskriminatorne tvrdnje prema manjinama ili drugim narodnostima što ne mogu potpisati.

Za opoziv Grlića Radmana biti će i u Klubu Socijaldemokrati,  što je potvrdio Erik Fabijanić,  iako smatraju da su zahtjevi za  opozivom ministara besmisleni.

„Nema smisla potpisivati zahtjeve za opoziv ministara jer mandatar predlaže ministre i on je odgovoran za njihov rad. Opozivi samo produljuju vijek trajanja pojedinog ministra”, kazao je Erik Fabijanić (Socijaldemokrati). Smatra da u državi imamo puno pametnijih tema nego „lovljenje naslova opozivom pojedinih ministara”.

Vlada ima osam dana da se očituje o zahtjevu, a rasprava u Saboru se mora održati u roku od 30 dana.

guest
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Kvico
Kvico
1 mjesec prije

Ja mislim da oporba lovi jeftine politicke bodove.Ako gos ministar prikriva kriminal a vi znate i ne prijavljujete ga onda i vi radite krivicno djelo.Ali ja cim cujem da je inicijator oporbene radnje Grmoja il Bulj znam da je to nesto plitko

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Kvico
1 mjesec prije

Plitak si ti i te kako .Nesposobnog ministra se štiti koda je zaštićena vrsta .
Zastupa samo sebe i svoju fotelju
Bio u vladi Milanovića ,s sad plenkovića .Prebaciva se ko lukava lija ,a apsolutno ništa ne radi .
Ulickan i nesposoban .

Kvico
Kvico
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Ali oni ga optuzuju za kriminalne radnje ali samo ovako politikanski ko sto i ti cinis?

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Kvico
1 mjesec prije

ne prdi sel.jačino sm.rade.zejska!

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Kvico
1 mjesec prije

Idi pa ga brani .Neće ga bezveze optuživati ,ima tu nešto Zna se ko je bio i šta je bio i zato se nemoj praviti mutav ,možeš takav ostat.

Oximoron
Oximoron
1 mjesec prije

Ako dodje do glasovanja u saboru o nepovjerenju Radmanu bice zanimljivo vidjeti kako ce glasovati beskicmenjaci iz HDZ BiHneBiH.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Oximoron
1 mjesec prije

ZNA SE!
ko i kvico.

Đikan
Đikan
Šta ti kažeš na ovo?  Oximoron
1 mjesec prije

Yebe ždrebe Kraljevica Marko ne yebe ga što je njemu drago Vec ga yebe da mu se osveti …A STA JE TO NACIONALNI RVACKI,DALMATINSKI I SLAVONSKI INTERES U BOSNI…MACEK,BOSNJAK KATOLIK ANTO, ILI BOSNA BEZ PORVACENIH..vako džaba laprdanje ..

Đikan
Đikan
1 mjesec prije

Mi na istočnoj strani mostara se pripremamo za zimsku dijetu sa SALEMOM MARIĆEM najpoštenijim SDA IMAMOM!

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

A jest ih .k.se.no.f.o.bijom i .šo.vin.iz.mom zarazio onaj deda mraz raspudić koji je iz ovih vanago pobjegao na državnu sisu i sada pametuje i pravi se europejac a licemjer i pokvarenjak i pravi predstavnik onih bosanskih katolika.