Published On: Sri, ožu. 29th, 2017

Sabor: Mostov prijedlog zakona o arhivskoj građi poslan u drugo čitanje

Hrvatski sabor nastavio je sjednicu o već raspravljenim točkama dnevnog reda. Kad je na red došlo glasovanje o Mostovom prijedlogu izmjena Zakona o arhivima i arhivskoj građi, uz koji je Odbor za znanost i obrazovanje predložio tri zaključka, Klub SDP-a zatražio je stanku kako bi se dogovorili kako će glasovati.

Predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov odbio je da se pojedinačno glasuje o predloženim zaključcima. Saborski zastupnici potom su sa 114 glasova podržali Mostov prijedlog, a troje ih je bilo suzdržano. Tako prijedlog izmjena Zakona o arhivima i arhivskoj građi, koji je u petak dobio načelnu podršku svih saborskih klubova zastupnika, ide u drugo čitanje.

Iz Mosta poručuju kako im je namjera da se konačan prijedlog donese prije lokalnih izbora, koji će se održati 21. svibnja.

Hrvatski sabor odglasovao je u srijedu glavninu raspravljenih zakona, a kada je trebalo glasovati o zaključcima koje je na Mostove izmjene Zakona o arhivskom gradivu i arhivima, predložio saborski Odbor za obrazovanje, Klub SDP-a zatražio je stanku kako bi se konzultirao o načinu glasovanja.

Mostov prijedlog izmjena Zakona o arhivima i arhivskoj građi predviđa otvaranje arhiva iz doba komunističke Jugoslavije do 22. prosinca 1990. godine.

Tražimo stanku za konzultacije, rekao je predsjednik Kluba SDP-a Arsen Bauk kada predsjednik Sabora Božo Petrov (Most) nije prihvatio Baukov zahtjev da se glasuje pojednačno po tri točke koje je predložio Odbor, nego jedinstveno.

Na Odboru se glasovalo jedinstveno, pa predlažem da tako bude i sada, rekao je Petrov, a Bauk zatražio stanku.

Odbor za obrazovanje predlaže da se prihvate Mostove izmjene Zakona o arhivima, da se sve primjedbe i prijedlozi iz rasprave, a posebno primjedbe i mišljenje Vlade dostave predlagatelju radi izrade konačnog prijedloga zakona. Također poručuje da je predlagatelj, Most, dužan prije podnošenja konačnog prijedloga zakona pribaviti mišljenje Hrvatskog državnog arhiva, Agencije za zaštitu osobnih podataka, pučke pravobraniteljice i povjerenika za informiranje o pitanjima, a koja se odnosi konačan prijedlog zakona.

Klub SDP-a odustao je od zahtjeva da se o Mostovim izmjenama Zakona o arhivima glasuje poimenično.

Izvor: narod.hr/hina

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer