Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024

SABH SRAMOTI ANTIFAŠIZAM: Ne žele da se govori o totalitarnom karakteru Josipa Broza

Must Read

Je li savez antifašističkih boraca Hrvatske plemenita ili zločinačka udruga? Je li im na srcu pobjeda nad nacizmom ili želja za prikrivanjem onog što je uslijedilo u godinama nakon te pobjede? Je li moguće da čak i u toj udruzi, koja zna što je zlo, i koja se borila protiv zla ne žele otvarati temu zločina godinama nakon antifašističke pobjede? Zašto oni koji su pobijedili na strani pravde žele braniti lik i djelo onog koji je obrukao antifašizam, i koji je postao upravo preko njihovih leđa najveći krvnik u povijesti Balkana i jedan od deset svjetskih diktatora? Da je u ovom savezu ideal antifašizma živ, upravo bi SABH prije same Grabar Kitarović tražio da se bista Ubojice makne iz ureda RH Predsjednika, i upravo bi oni trebali biti ti koji bi trebali tražiti da se u RH antifašistički pokret detitoizira. No očito je da je Titova propaganda isprala mozgove i antifašističkih borava, i uvjerila ih kako su i Goli Otok, i protjerivanje Talijana i Njemaca, i tisuće ubojstava građana ondašnje Jugoslavije, bili nužna antifašistička ubojstva. Moguće je doduše i da se radi o Savezu Totalitarista koji je uzeo eufemisitčko antifašističko ime.

Savez antifašističkih boraca Hrvatske ocijenio je u petak da se hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odlukom o uklanjanju Titove biste iz Ureda Predsjednice na Pantovčaku odrekla antifašističke borbe hrvatskog naroda, zbog čega je odbio njezino pokroviteljstvo na obilježavanju sedamdesete obljetnice pobjede nad nacizmom i fašizmom

‘Stav Predsjednice Republike, odnosno njeno odricanje od antifašističke borbe kao jednog od temelja osnivanja hrvatske države, nagnao nas je da odbijemo njeno pokroviteljstvo na obilježavanju sedamdesete obljetnice pobjede nad nacizmom i fašizmom’, poručili su predstavnici Saveza antifašističkih boraca na konferenciji za novinare.

Predsjednik Saveza Franjo Habulin zatražio je od Grabar-Kitarović odgovor koju poruku šalje njezino nastupno prešućivanje antifašizma i uklanjanje Titove biste iz Ureda predsjednice. ‘Iščitava li se u tome i njen stav prema antifašističkom utemeljenju Hrvatske, i jesu li sljedeći koje će ukloniti sami antifašisti i deklaracija o antifašizmu’, upitao je Habulin.

Savez podsjeća da se ove godine obilježava sedamdeseta obljetnice pobjede nad nacizmom i fašizmom u Drugom svjetskom ratu, kojem su veliki doprinos dali i hrvatski partizani. Primopredaja Titova poprsja te umjetničkih djela i ostalih artefakata zaostavštine Josipa i Jovanke Broz iz nekadašnje Vile Zagorje obavljena je u srijedu, kada su predani na korištenje Muzejima Hrvatskog zagorja.

Grabar-Kitarović je dan ranije u Njemačkoj rekla da će Titova bista iz Predsjedničkih dvora biti uskoro premještena na drugo mjesto jer je Tito bio diktator. Grabar-Kitarović i ranije je najavljivala da će ukloniti Titovu bistu s Pantovčaka, gdje se nalazila i za vrijeme prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Njezina najava naišla je na kritike dijela javnosti, a bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić zatražio je od predsjednice da Titovu bistu preda njegovu uredu.

Savez antifašističkih boraca Hrvatske ocjenjuje pak da je uklanjanje Tita iz Ureda predsjednice ‘još jedan u nizu revizionističkih postupaka kojim se Tita želi prikazati kao diktatora, NOV i POJ kao komunističku zločinačku vojsku, dok se kvislinšku vojsku NDH želi prikazati kao jedinu snagu koja se borila za Hrvatsku’. ‘Josipa Broza Tita kao vrhovnog komandanta želi se izopćiti iz hrvatske povijesti, a ako bi se to dogodilo bio bi to konačan obračun s antifašističkom borbom u Drugom svjetskom ratu i antifašizmom općenito’, tvrdi Savez.

Također smatra kako Grabar-Kitarović ‘nepriličnim činom’ prihvaćanja pokroviteljstva nad bleiburškom komemoracijom izjednačava Bleiburg i Jasenovac. ‘Na strani stradalih u Bleiburgu bilo je ubojica, a na strani stradalih u Jasenovcu samo žrtve’, ističe Savez.

Grabar-Kitarović žali zbog odluke SABA-e

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je u petak žaljenje zbog odluke Saveza antifašističkih boraca Hrvatske (SABA) da odbiju njezino pokroviteljstvo nad obilježavanjem sedamdesete obljetnice pobjede nad nacizmom i fašizmom te naglašava da će u svojem djelovanju i dalje zastupati antifašizam, no da se nikad neće složiti s izjednačavanjem cjelokupnog antifašističkog pokreta u Hrvatskoj s Josipom Brozom kojeg smatra dikatorom.

SABA je u petak ocijenila da se hrvatska predsjednica odlukom o uklanjanju Titove biste iz svoga Ureda na Pantovčaku odrekla antifašističke borbe hrvatskog naroda te odbila pokroviteljstvo Grabar-Kitarović, a na upit Hine za komentar te odluke iz Ureda predsjednice poručeno je da je Grabar-Kitarović ‘žao što su tako odlučili, no da to je njihovo pravo i ona ga poštuje’.

‘Predsjednica naglašava kako apsolutno poštuje i cijeni, te će u svojem djelovanju i dalje zastupati antifašizam i pobjedničku antihitlerovsku koaliciju, a uz to predsjednica potječe iz obitelji koja je također sudjelovala u povratku Rijeke, Istre i Dalmacije matici Hrvatskoj. No, nikada se neće složiti s izjednačavanjem cjelokupnog antifašističkog pokreta u Hrvatskoj s Josipom Brozom kojeg smatra diktatorom, a što je sukladno i rezoluciji Vijeća Europe o o potrebi međunarodne osude zločina totalitarnih komunističkih režima’, rekao je Hini glasnogovornik Ureda predsjednice Luka Đurić.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Užas u Daruvaru: Muškarac ubio pet osoba u domu za starije i nemoćne

Petero ljudi ubijeno je danas u Domu za starije i nemoćne osobe u Mažuranićevoj ulici u Daruvaru, javlja mojportal.hr. Kako...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -