Published On: Uto, ruj 25th, 2018

SA MILIJARDOM MARAKA OTETIH OD TUZLE, ZENICE, BIHAĆA I MOSTARA TO I NIJE BIO NEKI PROBLEM: “Učinili smo da Sarajevo bude ekonomski jače od cijele Republike Srpske”

Član Predsjedništva SDA, i kandidat Kantonalne organizacije te stranke za Skupštinu Kantona Sarajevo, Aljoša Čampara, pohvalio se u razgovoru za “Slobodnu Bosnu” da SDA „s punim pravom očekuje uvjerljivu pobjedu u Sarajevu“ i da svoj optimizam gradi na realnim činjenicama.

Na pitanje s čime Kantonalna orgnizacija SDA Sarajeva izlazi pred birače, Čampara je rekao da izlazi sa zavidnim političkim kapitalom “jer je Kanton Sarajevo pod vlašću SDA definitivno postao najpotentniji dio BiH”.

Žalosno je da nekada ugledna Slobodna Bosna nije Čamparu priupitala koliku je cijenu za takav “uspjeh Sarajeva” platio ostatak Federacije BIH? I do kada će se Sarajevo bogatiti? Do posljednjeg iseljenog Tuzlaka, Mostarca, Zeničanina, Bišćanina? Naime, gospodarski uzlet Sarajeva temelji se na poreznoj diskriminaciji onih koji ne žive u Sarajevu. Građani FBIH jedini su stanovnici planete Zemlje koji plaćaju porez od 100% na činjenicu da im je glavni grad pohlepan. Dok u suštini i nije njihov glavni grad. Jer glavni grad bi morao biti na usluzi svima. A ne tutor svima. Tuzla je u ovoj pljački do sada najviše pogođena. Tuzli je do sada Sarajevo putem PDV-a otelo gotovo pola milijarde maraka.

No ništa to nije argument niti Senadu Avdiću niti Čampari koji dalje u predizbornom tekstu u Avdićevoj Bosni nastavlja promovirati SDA. Hoće li to gospođa Danka opet na diplomatsku funkciju Senade? I opet sa svojom mišićavijom polovicom? 

„Kanton Sarajevo je ekonomski najpotentnije administrativno područje Bosne i Hercegovine. Ovaj kanton puni budžete svih nivoa vlasti više nego cijela Republika Srpska. To su nesporni i podaci Uprave za indirektno oporezivanje: Kanton Sarajevo je u 2016. godini uplatio za milijardu KM više nego cijela Republika Srpska, a taj odnos je nastavljen i u 2017. a pogotovo 2018. godini”, rekao je Čampara, naglašavajući činjenicu da je startna osnova Sarajeva, zbog ratnog razaranja, bila jako niska i da je cijela decenija nakon rata potrošena u saniranju štete nastale ratnim razaranjem.

Čampara je također kazao da Sarajevo bilježi najveću stopu rasta turističkih posjeta ne samo u BiH nego i u cijeloj regiji, a istakao je dva značajna infrastrukturna projekta koji će doprinijeti još značnijem zamahu turizma u glavnom gradu BiH.

„Planina Bjelašnica dobila je modernu opremu i odgovarajuću infrastrukturu vrijednu 23 miliona KM, i danas se može svrstati u red najboljih ski-centara u regiji. Izgradili smo Trebevičku žičaru a planiramo izgraditi i žičaru od Hrasnice do Bjelašnice“, kazao je Čampara insistirajući na činjenici da je Sarajevo otvoren grad koji privlači turiste, investitore ali i strane studente.

„U Sarajevu ima više stranih studenata nego na Banjalučkom univerzitetu domaćih“, poentirao je Čampara koji smatra da građani Sarajeva te rezultate „vide golim okom“ i da znaju kako najveće zasluge za ovaj uspjeh pripadaju SDA.

 

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare