Published On: Ned, ožu 17th, 2013

Sa Fiatom došlo i 43.000 Talijana

Beograd – Posao u “Fiatu” i pokretanje proizvodnje novog modela “500L” u Kragujevac je dovelo mnoge strane državljane.
Samo prošle godine kroz Kragujevac je prošlo više od 43.000 Talijana, a neki su se u srcu Šumadije zadržali i duže od godinu dana.
Nakon završenog posla u tvornici automobila ili nekoj od kooperantskih tvrtki, radnici iz Italije se mogu vidjeti po čitavom Kragujevcu. U večernjim satima, kada ih je na ulicama i najviše, srećemo Đanpjerom Zofanjerija. Kaže da mu se grad sviđa jer je miran i dobri su ljudi. Ipak, Kragujevac se za njega ne razlikuje mnogo od gradova u kojima je, zbog prirode posla, proveo posljednjih 14 godina, diljem Italije, Njemačke, Poljske. “Ja moram otići tamo gdje mi je posao. Samo zbog toga. A više volim da ostanem kod kuće, uz moju obitelj. Imam troje djece, pa je za mene bolje da budem s njima “ , kaže Đanpjerom Zofanjeri, radnik iz Italije. Neki od Talijana na privremenom radu u Kragujevcu postali su redoviti gosti kafića i noćnih klubova. “Imamo ovdje neke ljude koji su baš redoviti gosti. Naučili su i srpske pričati, jave se uredno. Vole piju rakiju domaću, šljivovicu, Uglavnom su naučili što je ovdje dobro, što nije i dobro su se u principu uklopi li “, kaže Petar Veinović, vlasnik kluba. 
I dok u agencijama za izdavanje nekretnina kažu da je potražnja stanova opala u odnosu na prije dvije godine, a samim tim i cijene, direktor jednog od kragujevačkih hotela Nenead Levajac kaže da su kapaciteti i dalje popunjeni. “Isti tempo držimo od ponedjeljka do petka, tako da vikendom bude po neka prazna soba i to je taj kontinuitet koji se drži “ , kaže Nenad Levajac, direktor hotela. U Odjelu za strance kažu da broj posjetitelja iz Italije raste od 2008, a najviše njih posjetilo je Kragujevac prošle godine, i to više od 43.000. Šef ovog odjela Miodrag Pavlović dovodi ove podatke u izravnu vezu s lansiranjem novog modela “500L”.
 “Mi smo jako zadovoljni njihovim ponašanjem. Jeste tu bilo nekih sitnih problema, koji su prevazilaženu u hodu. Bilo je nekih tridesetak prekršajnih prijava zbog kašnjenja, nisu na vrijeme podnijeli zahtjev, nekih 30 dana prije isteka boravka, ali sve su to, kažem, zanemarljive stvari “ , kaže Miodrag Pavlović, iz Odjela za strance. Zbog potreba “Fijata” i njegovih dobavljača kroz Kragujevac su prošli Poljaci, Česi, Japanci. Iako su u oblasti ugostiteljstva postavljeni visoki standardi, gradu na Lepenici još uvijek nedostaje hotel s pet zvjezdica.