S popisa se briše 270.000 ljudi: BiH će imati stanovnika kao 1964.

Od 3.791.662 popisane osobe, iz daljnjeg procesa obrade podataka predviđeno je da bude isključeno njih oko 270.000, što bi značilo da BiH u konačnici ima oko 3.520.000 stanovnika.

Ovakva računica, prema tvrdnjama neimenovanog sugovornika Dnevnog avaza, dobije se na osnovu preporuka Međunarodne monitoring misije (IMO), iako se u samom dokumentu konkretne brojke ne spominju.

Preporuke su 16. lipnja iz Luksemburga stigle na adrese bh. dužnosnika, među njima i Denisa Zvizdića, predsjedatelja Vijeća ministara BiH. Otvorena pitanja Preporukama, koje potpisuje Pieter Everaers, predsjednik Upravnog odbora IMO-a i direktor Direktorata Eurostata za međunarodnu suradnju, pokušavaju se riješiti otvorena pitanja vezana za primjenu seta pravila za izvođenje stalnog stanovništva i uključivanja/isključivanja određenog broj popisnica iz procesa obrade podataka popisa.

”Iako u statističkim institucijama ne otkrivaju preporuke koje su im signirali strani stručnjaci, iz dokumenta koji je u posjedu našeg lista vidljivo je da se ne udovoljava megalomanskim zahtjevima Zavoda za statistiku Republike Srpske, ali da će sve strane morati popustiti u određenim zahtjevima i naći se na pola puta”, navodi Dnevni avaz.

Novine prenose tvrdnje neimenovanog dužnosnika kako je sve izvjesnije da će prijedlog stranih statističara biti usvojen, s obzirom na to da je stav Luksemburga vrlo jasan, a i u domaćim statističkim institucijama sve su svjesniji da sve strane moraju popustiti u zahtjevima, jer se itekako kasni s objavom podataka s popisa.

Pretvoreno u brojke, usvajanje preporuka značilo bi, prema svemu sudeći, da u ukupnoj populaciji BiH od oko 3,52 milijuna Bošnjaci čine većinu od 50 posto, Hrvata bi bilo oko 15, Srba 31 posto te ostalih 3,7 posto.

 

Avaz podsjeća kako su ranije iz RS zagovarali način obrade prema kojem bi bila izbačena i do 437.762 navodno nerezidentna stanovnika, od čega čak 233.163 Bošnjaka. U tom slučaju, BiH bi službeno imala samo 3.356.073 stanovnika, što bi bilo na razini iz daleke 1965. godine.

avaz l bljesak.info