Ružica Jukić tvrdi da je prisluškivana, da se sprema udar…

”Nesporno je da smo Gordana Tadić i ja prisluškivane i da smo praćene”, rekla je potpredsjednica Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) Ružica Jukić i dodala kako joj nije poznato tko je to radio.

Jukić je na dijelu sjednice VSTV-a, na kojem je bilo govore o napadima na nju i pravosuđe kazala da je sigurno praćena i prisluškivana, prenosi BIRN.

Dodala je kako je tijekom jedne od sjednica VSTV-a saznala za postojanje grupa na društvenim mrežama u čijem imenu se spominje ministar sigurnosti Dragan Mektić i na kojima su njihovi članovi ”planirali opkoljenje zgrade” i pozivali na vješanje i silovanje potpredsjednice Vijeća.

”Tražila sam da se ispita da li rade u ime ministra Mektića”, kazala je Jukić i dodala kako je zbog ovih prijava dva puta saslušana u Tužiteljstvu BiH ali da ne zna ”da je bilo šta urađeno”.

Jukić je optužila medije u BiH da ”rade za pojedine moćnike” i da ”treba vidjeti tko su ti mediji i tko ih financira”.

”Stičem dojam da mediji rade po političkom režimu”, izjavila je Jukić te dodala kako je povjerenje izgubila i u Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA).

”Bio je ovdje svjedok koji je rekao – sve što ste vi poslali direktoru Perici Staniću, on je poslao Mektiću”, kazala je Jukić i kazala da je nakon toga od novinara Josipa Šimića dobila dopis u kome se tvrdi da se ona prisluškuje.

Potpredsjednica VSTV-a je kazala da ne zna je li Šimićev dokument krivotvorina ili nije, ali je kritizirala ministra Mektića koji je izjavio da je dokument krivotvoren.

”Mektić očito ima spregu i komunikaciju sa SIPA-om”, kazala je Jukić i dodala kako je u ovom slučaju ”SIPA sama protiv sebe vodila postupak”.

Rekla je kako je dobila transkripte svojih razgovora i službenih e-mailova.

”Smatram da je to strašan napad, ali ne znam koga”, izjavila je Jukić i dodala kako joj je na proslavi godišnjice Ustavnog suda jedan kolega rekao da je prati Obavještajno-sigurnosna agencija.

”Jesam li ja terorista da me se prati?”, kazala je Jukić i dodala da ”tu ne postoji naredba” i da se radi o nelegalnom praćenju.

Tijekom izlaganja VSTV-u kazala je kako ima informacije da se 14. rujna ”predviđaju demonstracije gdje se traži opkoljenje zgrada i rušenje”.

”To meni liči na državni udar”, kazala je Jukić.

Predsjednik Vijeća Milan Tegeltija i član Vijeća Goran Nezirović su kazali kako se na sjednici ne može raspravljati o istragama koje traju.

”Nitko ovdje ne zna o čemu se tu radi”, kazao je Nezirović i rekao da priča o odnosu Vijeća i ministra Mektića traje već godinu dana.
Nezirović je zatražio da se rasprava ”ne svodi na lični nivo”, te dodao da se protivi ”inflaciji priopćenja Vijeća i pravosudnih institucija”.

”Komunikacijska politika ovog Vijeća glasi – pričaj pozitivno i brani po svaku cijenu ono što je neobranjivo”, kazao je Nezirović.

Smatra kako Vijeće nije uspjelo ostati neutralno te da će ”ukoliko ovako nastavi Vijeće postati najobičnija spletkaroška institucija”.

Članica Vijeća Monika Mijić kazala je da se ”sudstvo preselilo na ulice” i da se događaju situacije u kojima ”jedna institucija govori jedno a druga joj proturječi”.

”Istragu treba provesti što prije kako bi se vratilo povjerenje u institucije”, kazala je Mijić.

Bljesak.info