Ruža Tomašić bi poslala vojsku u Piranski zaljev: “Slovence treba suočiti sa silom”

EUROZASTUPNICA Ruža Tomašić u Piranski bi zaljev poslala policiju, a ako treba i vojsku. Kaže kako granicu treba braniti.

“Arbitražna odluka o granici sa Slovenijom za Hrvatsku ne postoji. Jednoglasnom odlukom Sabora povukli smo se iz arbitražnog postupka i za nas ta odluka može samo biti prijedlog za neke buduće pregovore. Kao bilo koji drugi prijedlog neke stručne skupine”, piše Tomašić u priopćenju.

“Akcije slovenske policije u onome što su do rješenja graničnog spora hrvatske vode protuzakonite su i naša policija, a po potrebi i vojska, na to trebaju reagirati. Ovdje se ne radi o nekoj zajedničkoj akciji organa reda dviju država, nego o očitom kršenju suvereniteta Republike Hrvatske.

Kako ne bi došlo do daljnjih frustracija i, ne daj Bože, eskalacije nasilja među građanima, hrvatske vlasti moraju konačno početi braniti našu granicu u Savudrijskoj vali. Svima nam treba biti žao što su se naši susjedi odlučili na ovaj jednostrani i pomalo sirovi potez, ali nitko ih na to nije silio. Izabrali su na silu rješavati spor pa se sa silom moraju i suočiti.

Umjesto da tješe naše ribare kako neće morati plaćati slovenske kazne, nadležni moraju onemogućiti Slovence u tome da bilo kome pišu kazne u hrvatskim vodama. Ministre Božinoviću, budite odlučni i pokažite da hrvatska policija neće nikome dozvoliti da na silu prisvaja teritorij RH!

Ministre Medved, budite mudri i smireni! Braniteljima koji najavljuju akcije zahvalite na želji da se još jednom žrtvuju za domovinu, ali ih i uvjerite da Hrvatska, kao svaka ozbiljna država, ima državne službe i institucije koje su dorasle zadatku i koje su jedine pozvane rješavati ovakve situacije”, napisala je Tomašić.

Sve napetiji odnosi

Reakcija Ruže Tomašić kojom vladu poziva da u Piranski zaljev pošalje oružane snage samo je nastavak sve napetijih odnosa između dvije zemlje. 29. prosinca prošle godine Slovenija je počela s implementacijom odluke međunarodne arbitraže koju Hrvatska ne priznaje.

To je neminovno vodilo do sukoba oko spornog dijela Piranskog zaljeva koji trenutno svojataju obje zemlje. Slovenija je počela s pisanjem kazni hrvatskim ribarima koji tu desetljećima love ribu. Plenković ih je pozvao da to nastave činiti.

“Mi i dalje Sloveniju pozivamo da izbjegava jednostrane poteze, da izbjegava incidente. Nema nikakvog problema u tome da naša policija snima sve slovenske brodice koje dođu u naše vode”, rekao je premijer istaknuvši da je najmanji problem izdavati kazne.

“Sukladno ovome što govori slovenska strana, to naravno može i hrvatska strana. Ima sve podatke i ukoliko do toga dođe naravno da ćemo i mi posegnuti za takvim koracima.”

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kazao je u srijedu da slovenska policija ima pravo naplaćivati kazne hrvatskim ribarima koji uđu u slovenske vode u Piranskom zaljevu.

“Slovenska policija će provoditi svoje nadležnosti na moru, uključujući i naplaćivanje kazni. O tome imamo evidenciju, a ribari koji ne budu htjeli platiti imat će teškoće kad dođu u Sloveniju”, kazao je on za Slovenski radio.
U međuvremenu su se u cijelu priču uključili ratni veterani na čelu s Petrom Janjićem Tromblonom koji je najavio da će, ako Plenković problem ne riješi u roku od 72 sata, to učiniti oni i to tako što će u sporne vode doći sa sto brodova.

more recommended stories