Published On: Sri, tra 20th, 2022

RUSKO “HVALA” SRBIMA: U RS-u plin skuplji za 15 posto, u FBiH za 2 posto


Cijena plina koji Republika Srpska kupuje od ruskog „Gasproma“ povećana je od travnja za oko 15 posto, potvrdio je danas direktor poduzeća „GAS Res“ Ljubo Glamočić.

Ugovorom koji je potpisan još 2015. godine utvrdili smo način izračuna cijene plina prema naftnoj formuli. S obzirom na kretanje cijena nafte na burzi, došlo je do povećanja cijena za četvrti i peti mjesec u odnosu na prvi kvartal za 14,6 posto. To ja apsolutno u skladu s naftnom formulom i ugovorom koji je na snazi – kazao je Glamočić za Kapital.

Istaknuo je da Republika Srpska ima potpisan ugovor sa „Gaspromom“ do kraja svibnja, te da bi nakon prvosvibanjskih praznika trebali pregovarati o novom ugovoru s ruskom kompanijom.

Međutim, kaže da je nezahvalno prognozirati kakve će cijene u narednom periodu biti.

“Mi smo pripremili svoj prijedlog i dostavit ćemo ga “Gaspromu”, a njime smo predvidjeli produženje ugovora do početka nove plinske godine, odnosno do 1. listopada pod istim uvjetima. To znači da se cijena i dalje utvrđuje na bazi naftne formule, a kakva će ona biti, to zaista u ovom trenutku ne možemo reći” kazao je Glamočić i dodao da Republika Srpska mjesečno troši oko četiri milijuna kubika plina.

Direktorica sarajevskog “Energoinvesta” Bisera Hadžialjević rekla je nedavno da je ovo poduzeće dobilo ponudu od “Gasproma” u kojoj je cijena plina od travnja povećana za skoro 22 posto.

“Svaka tri mjeseca od “Gasproma” kao isporučioca plina, “Energoinvestu” se dostavlja nova cijena. Dobili smo cijenu plina koja će biti aktualna od travnja 2022. godine za naredni kvartal. Samim tim isporuka plina za naredna tri mjeseca apsolutno nije upitna. Cijena je povećana za 21,7 posto u odnosu na siječanj 2022.” rekla je Hadžialjević./HMS/

guest
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
🇧🇦🇺🇲God Bless America 🇺🇲🇧🇦
🇧🇦🇺🇲God Bless America 🇺🇲🇧🇦
1 mjesec prije

Nista novo,istorija se samo ponavlja.Nikad kroj istoriju Rusi srbima nista pomogli nisu,vecina Rusa niksd ni culo za srbe nije ali srbi nebi bili srbi da ne mitomanišu.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  🇧🇦🇺🇲God Bless America 🇺🇲🇧🇦
1 mjesec prije

Kako im nisu pomogli. Donijeli su im apsolutnu neovisnost od Osmanskog carstva nakon Sanstefanskog dogovora. Nije im to bila misija sigurno, ali tome su doprinijeli.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Cekaj malo,Srbi kazu da su otjerali Otomane iz Srbije.ko ovdje laze?

Република Српска
Република Српска
Šta ti kažeš na ovo?  🇧🇦🇺🇲God Bless America 🇺🇲🇧🇦
1 mjesec prije

Гледај ти своја посла!
Живјела Русија!

Phoenix
Phoenix
Šta ti kažeš na ovo?  Република Српска
1 mjesec prije

I slava Ukraini!

Lukša
Lukša
1 mjesec prije

Rusi su na odredjeni nacin pomogli svim slavenskim i opcenito pravoslavnim narodima Balkana posebno u oslobadjanju od osmanske vlasti u 19 st. Najviše Bugarskoj i Crnoj Gori, znatno vise nego Srbiji npr. ali svima su pomogli više ili manje . Naravno uvijek pazeci na svoje interese kao i sve velike sile ali Rusija je uvijek bila oslonac pravoslavnim posebno slavenskim balkanskim narodima. I danas ima više razumijevanja za kršcanske narode i npr i u B iH i njihove probleme i to ne samo za prav Srbe nego i za katoličke Hrvate, znatno vise razumijevanja od zemalja zapada. Ne opravdavam brutalnu silu koju provodi u Ukrajini bez obzira koliko razumijem poziciju Rusije u odnosu na zapad.

Istina i samo istina
Istina i samo istina
1 mjesec prije

Zar nije pi.č.k.ousti izdejstvovao nižu cijenu plina? Sorry, to su druga vnago u odnosu na ova naša dodickova mada mislim da je orban već ovom ”našem” doratu uz onih obećanih 100 miliona eura odvrnuo i ventil tako da može besplatno koristiti plin.

🇧🇦🇺🇲Good bless america🇺🇲🇧🇦
🇧🇦🇺🇲Good bless america🇺🇲🇧🇦
1 mjesec prije

Ko nema plina neka si nabavi crnca iz Bronxa😋

Kresimir !.!!
Kresimir !.!!
Šta ti kažeš na ovo?  🇧🇦🇺🇲Good bless america🇺🇲🇧🇦
1 mjesec prije

Ako se tebi potu,re sviđa crnačka kur,čina u pakši , NAMA SE NE SVIĐA !!! ALI TI NASTAVI KAKO SI NAUČIO.

Lukša
Lukša
1 mjesec prije

Uz sve dobre i loše strane svoje politike živjela Rusija , živjeli Rusi, najveci slavenski narod i država ! Živjeli svi slavenski narodi !

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Ne razumijem, zašto je tako ciničan naslov, kad lijepo čovjek objasni koja metodologija obračuna cijene je ugovorom precizirana?
Ugovorom koji je potpisan još 2015. godine utvrdili smo način izračuna cijene plina prema naftnoj formuli. S obzirom na kretanje cijena nafte na burzi, došlo je do povećanja cijena za četvrti i peti mjesec u odnosu na prvi kvartal za 14,6 posto. To ja apsolutno u skladu s naftnom formulom i ugovorom koji je na snazi – kazao je Glamočić za Kapital.”

Phoenix
Phoenix
1 mjesec prije

Za ono dvadesetak plinskih flasa sto ima rs i nece biti neki trosak!