Published On: Pet, sij 22nd, 2021
#3rd | By Desk

Rusko cjepivo stiže u ŽZH: Mogućnost cijepljenja imaju i građani iz drugih županija

Zavod za javno zdravstvo (ZJZ) Zapadnohercegovačke županije (ŽZH) radi predbilježbe za narudžbe ruskog cjepiva protiv koronavirusa Sputnik V za sve zainteresirane za cijepljenje, kazala je u razgovoru za Fenu ravnateljica ZJZ-a ŽZH Andrea Jurić.

Po njezinim riječima, radi se o komercijalnom aranžmanu i cjepivo će biti dostupno u ljekarnama.

“Cjepiva će također biti dostavljena i domovima zdravlja preko dobavljača, a Zavod tu nije nikakav posrednik. Mi samo, kao i inače, pozivamo na imunizaciju protiv covida-19 i nudimo građanima Federacije BiH alternativno rješenje prije nego Federacija nabavi besplatno cjepivo. Građani će se moći cijepiti u općinama Široki Brijeg, Grude i Ljubuški, a svi izvan naše županije mogu se cijepiti direktno u Županijskom zavodu za javno zdravstvo Grude. Samu uslugu cijepljenja osobe neće plaćati, ali cjepivo će trebati platiti ljekarni”, istaknula je Jurić.

Dodala je kako će se cjepivo naručivati prema potrebi te da će za tu namjenu biti izdvojeno onoliko novca koliko bude trebalo.

“Bit će naručen nešto veći broj, ali vodit ćemo se planiranjem i zato i pravimo narudžbe, tako da tu može ići i sukcesivno dobavljanje. Sve će ovisiti o tome koliko imamo zainteresiranog stanovništva. Nama je dobavljač, veledrogerija osigurala nesmetan uvoz, za sada nemaju limita ako se radi o nekim normalnim količinama, iako iskreno ne očekujemo neke velike navale. Ali ono što bude naručeno, to će se i isporučiti”,  kazala je Jurić.

Ako zanimanje za cijepljenje bude veliko, dodala je, prve narudžbe ići će odmah krajem sljedećeg tjedna, a ako zanimanje bude manje, s narudžbom će se pričekati desetak dana.