Published On: Pet, ruj 20th, 2019

Ruski veleposlanik u BiH o Deklaraciji SDA: Opasno je što SDA dva naroda i pola BIH građana smatra prijetnjom po BIH

Ruski veleposlanik u BiH Petar Ivancov ocijenio je da su inicijative SDA koje predviđaju reformu Ustava suprotne osnovnim principima Daytona i opasne jer mogu izazvati rušenje sistema etničke ravnoteže u BiH, što može imati “vrlo ozbiljne posljedice”. Ivancov je i sam sudjelovao na Kongresu SDA koji je održan 14. rujna.

“Nije iznenađujuće da dva druga konstitutivna naroda smatraju prijetnjom svom položaju u zemlji”, rekao je Ivancov za Glas Srpske, komentirajući deklaraciju SDA.

On je poručio da je potrebno jačati međuetničko povjerenje u BiH, a ne stvarati nove tenzije.

Komentirajući reagiranje OHR-a na deklaraciju SDA, Ivancov je rekao da misli da bi njihov komentar trebao sadrživati konkretnu ocjenu usklađenosti ustavnih inicijativa s odredbama i principima mirovnog sporazuma i Ustava BiH.

“Nažalost, to se nije dogodilo. OHR je na početku odlučio da se samo ograniči citiranjem pojedinih dokumenata u ime Savjeta za sprovođenje mira /PIK/ bez pozivanja na bilo koga, a, zatim, je akcentirao temu teritorijalnog integriteta BiH. Ne podržavam takav pristup”, naglasio je Ivancov.

Govoreći o formiranju vlasti na nivou BiH, Ivancov je naveo da je prilično pesimističan jer već godinu dana nije formirano Vijeće ministara, ni Vlada Federacije BiH, te zabrinut zbog vidljivog pada međuetničkog povjerenja, sposobnosti da se dogovaraju o pitanjima od uzajamnog interesa.

“Nažalost, ova tema je postala talac vještačkih problema. Izgleda da su neke unutrašnje i vanjske snage jednostavno zainteresirane za održavanje trenutnog status kvo, njima odgovara trenutni sastav Vijeća ministara, te novu konfiguraciju smatraju neugodnom. Odavde se pojavljuju i vještački uvjeti, ali nije pitanje u njima”, naveo je on.

Prema njegovim riječima, situacija s Godišnjim nacionalnim programom (ANP) praktičnp je dovela dijalog između političkih strana u mrtvi kut.

“Od početka smo pozivali strane da se fokusiraju na agendu koja ih ujedinjava, a da principijelna razmimoilaženja u vezi s pitanjima, poput ANP ostanu budućim institucijama koja bi njih razmatrala u okviru postojećih procedura u skladu s pravnim propisima BiH i njenim međunarodnim obavezama”, podsjetio je ruski ambasador, prenosi SRNA.