Published On: Pet, tra 7th, 2017

Ruski senator: Sada je jasno da je kemijski napad u Idlibu bio američka provokacija

MOSKVA – Član Odbora za vanjske poslove Vijeća federacije Rusije Igor Morozov usporedio je zračni napad SAD na sirijsku zrakoplovnu bazu u pokrajini Homs s bombardiranjem Jugoslavije i intervencijom u Iraku.

“Napad na aerodrom podsjeća na bombardiranje Jugoslavije, vojnu intervenciju u Iraku, razaranje Libije i druge akte nepoštivanja međunarodnog prava od strane SAD”, istaknuo je ruski senator.

Prema njegovim riječima, “sada je savršeno jasno da je kemijski napad u Idlibu bio američka provokacija kako bi se opravdao napad na zračnu bazu”.

On je istakao da je američki predsjednik Donald Trump već odustao od svog obećanja da će se u Siriji boriti protiv grupe Islamske države, a ne protiv predsjednika Bašara el Asada.

Kosačev: Ruska koalicija sa SAD dovedena u pitanje zbog napada

Predsjedavajući Komiteta za međunarodne poslove ruskog parlamenta Konstantin Kosačev izjavio je danas da je koalicija Rusije sa SAD po pitanju sirijske krize dovedena u pitanje nakon što je Washington izvršio raketne napade na zračnu bazu Al Šajrat, objavio je Interfax, prenosi Reuters.

Kosačev je ocijenio da su napadi izvedeni s namjerom da se “uz pomoć baruta odštampa već pripremljena presuda vezana za odgovornost (sirijskog predsjednika Bašara) al Asada za kemijski napad u Idlibu”, rekao je Kosačev.

Rusija zahtijeva hitan sastanak SB UN nakon napada SAD u Siriji

Rusija će tražiti hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN (SB UN) u vezi s raketnim napadom koji su izvršile SAD u noći između četvrtka i petka na vojni aerodrom u sirijskoj pokrajini Homs, izjavio je za Sputnjik predsjednik Odbora za obranu i sigurnost Vijeća federacije Rusije Viktor Ozerov .

“Rusija će prije svega zahtijevati hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN. Ovo se može smatrati kao akt agresije od strane SAD protiv država UN “, rekao je Ozerov komentirajući američki napad.

“Poslije ovog incidenta već nelagodni odnosi sa SAD će se pogoršati”, rekao je Ozerov i dodao da će raketni napad vjerovatno biti “vrlo loš primjer za oružanu oporbu u Siriji koja bi mogla dovesti u pitanje postignute sporazume s oporbom, uključujući iu Ženevi” .

Ozerov je naglasio da bi vojna suradnja Rusije i SAD mogla biti ugroženi zbog napada, jer SAD nisu kontaktirale s našim rukovodstvom.

Isto tako, Odbor za obranu Državne dume Rusije priopćio je da bi raketni napad mogao pogoršati odnos Washingtona i Moskve i dovede do proširenja oružanih sukoba na Bliskom istoku.