Published On: Sat, Jul 29th, 2017

Ruski odgovor na sankcije je bez presedana i jasna poruka SAD-u

Udarna vijest 28. srpnja je potvrda američkih sankcija od strane Senata, nakon što je u utorak i Zastupnički dom američkog Kongresa potvrdio nove sankcije protiv Rusija, Irana i Sjeverne Koreje.

Njemačka je odmah oštro prosvjedovala, a ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel rekao kako sankcije ne bi trebali pogađati interese energetskog sektora i da Njemačka neće tolerirati da novi paket američkih restriktivnih mjera koje štete europskim tvrtkama.

”Mi smo u svakom slučaju nećemo tolerirati izvanteritorijalnih primjenu američkih sankcija protiv europskih tvrtki. To zna predsjednik Trump, poznato je u State Departmentu i predsjedničkoj administraciji. Politika sankcija nije prikladan alat za promicanje svog izvoza, nacionalnih interesa i nacionalne energetske industrije. O tome kako će se stvari dalje razvijati ovisi o odluci predsjednika Trump”, rekao je šef njemačke diplomacije Sigmar Gabriel.

Ranije je povjerenik njemačke vlade za suradnju s Rusijom rekao da sankcije Washingtona protiv Moskve mogu dovesti do poremećaja opskrbe energijom u Europi.

Prije toga je stalni predstavnik Rusije u EU, Vladimir Čižov, rekao kako daljnja suradnja između Moskve i Bruxellesa ovisi o tome kako će EU reagirati na nove američke antiruske sankcije.

Rusija protjeruje stotine američkih diplomata i suspendira korištenje američke diplomatske imovine

Iako je Vladimir Putin rekao da će čekati konačnu verziju zakona i da je potpiše predsjednik Trump, što se još nije dogodilo, danas je Moskva uputila jasnu poruku da će u slučaju potpisa Bijele kuće, što će se vjerojatno dogoditi, poduzeti konkretnije mjere odmazde i da više neće pribjegavati ”asimetričnom odgovoru”.

Za sada je Rusija, kao upozorenje Washingtonu, formalno ”odgovorila na Obaminu mjeru iz prosinca prošle godine”, kada je bivši američki predsjednik iz Sjedinjenih Država protjerao 35 ruskih diplomata i oduzeo dio imovine ruskog veleposlanstva na američkom teritoriju, ali je ovako velikim brojem protjeranog američkog osoblja poslala i poruku Trumpu.

Nakon objave da je i Senat potvrdio sankcije, Moskva je odgovorila zahtjevom da se broj osoblja američkog veleposlanstva u Rusiji smanji na 455 ljudi, što je točan broj ruskih diplomata koji rade u Sjedinjenim Državama. Ovo je težak udarac, ako uzmemo u obzir da u Rusiji radi od 600 do 1000 američkih diplomata, ali i znak da će se odustati od primjene ”asimetričnog odgovora”.

Izjava ruskog Ministarstva vanjskih poslova počinje izjavom kako američki Kongres novim zakonom koji jača sankcije protiv Rusije ”još jednom potvrđuje veliku agresivnost Sjedinjenih Država u međunarodnim poslovima”.

U izjavi ruskog Ministarstva vanjskih poslova stoji:

”Pod krinkom vlastite ”izuzetnosti”, SAD arogantno ignoriraju stavove i interese drugih država. Rusija radi sve što je moguće kako bi se normalizirali bilateralni odnosi, ali Sjedinjene Američke Države, pod izgovorom apsolutno neutemeljenih glasina o ruskoj intervenciji, uporno, jednu za drugom, provode grube akcije protiv Rusije. Odluku o ilegalnim sankcija protiv Ruske Federacije prati i oduzimanje ruskog  diplomatskog vlasništva. Usvajanje novog zakona o sankcijama jasno pokazuje da su odnosi s Rusijom postali talac političke borbe u Sjedinjenim Državama i novi zakon ima za cilj političkim sredstvima stvarati neopravdane konkurentske prednosti u globalnoj ekonomiji za SAD. I, dakle, iako smo se ponašali odgovorno i suzdržano, i do sada nismo odgovorili na jasne provokacije, nedavni događaji pokazuju da je u određenim krugovima u SAD-u ukorijenjena rusofobija i politika otvorenog sukoba s našom zemljom. Dakle, ovo je naš odgovor:

”U tom smislu, pozivamo američku stranu da prije 1. rujna ove godine povuče određen broj diplomatskog i tehničkog osoblja koje radi u američkom veleposlanstvu u Moskvi, generalnim konzulatima u St. Petersburgu, Jekaterinburgu i Vladivostoku i izjednači ga s brojem ruskog diplomatskog osoblja u SAD-u. To znači da će se ukupan broj zaposlenih u američkim diplomatskim i konzularnim uredima u Ruskoj Federaciji smanjiti na 455 ljudi. U slučaju novih jednostranih akcija američkih vlasti da smanji broj naših diplomata u SAD-u, slijedit će isti odgovor.

Dalje, ruska strana od 1. kolovoza suspendira korištenje od strane američkog veleposlanstva u Rusiji sav prostor za pohranu na Dorožnoj cesti u Moskvi i odmaralište ”Srebrni Bor”.

Zadržavamo pravo na reciprocitet, načine i druge mjere koje mogu utjecati na interese Sjedinjenih Američkih Država”

Iako je Obama protjerao 35 ruskih diplomata, sada je Putin smanjio osoblje američkog veleposlanstva ne ”simetričnim brojem”, nego traži da u Rusiji ostane 455 ljudi. Nejasno je koliko je američkih diplomata zaposleno u Rusiji, ali se smatra da ih ima od 600 do 1000 i ovo smanjenje djelatnika američkog veleposlanstva je bez presedana u povijesti rusko-američkih odnosa. To je ujedno i jasan signal da je igra završena.

Zašto Putin nije čekao da Trump potpiše zakon? Prvo, jer ga Trump ne može promijeniti. Jedan od dva cilja ovog zakona je precizno ograničiti ovlasti predsjednika, u ovom slučaju u području vanjske politike, što ga definitivno vrijeđa. No, odnos snaga u Washingtonu je takav da Trump ne može staviti veto ili uvjeriti Kongres da popravi zakon.

Stoga je Dmitrij Peskov dao izjavu ”kako Kremlj nije čekao potpis Trumpa, jer je u ovom slučaju je još važnije način na koji je zakon usvojen u Senatu”.

Ovakvim tehničkim ”zaobilaženjem” Trumpa su američki zakonodavci pomogli predsjedniku. Sada Bijela kuća može potpisati zakon, a da ništa ne kaže protiv Rusije.

Moskva je za sada formalno reagirala na ono što je učinio Obama, ali je ovo zapravo reakcija na zakon kojeg će potpisati Trump, ali prije nego što ga je potpisao. Dovoljno za razumjeti što se time htjelo poručiti.