Published On: Uto, lis 27th, 2020

RUSKI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA SUTRA DOLAZI U BiH: S bh. partnerima razgovarat ćemo o Daytonskom sporazumu i jednakopravnosti triju naroda

Jedna od tema za razgovor s bosanskohercegovačkim partnerima ostaje problem Daytonskog mirovnog sporazuma, čija se 25. godišnjica obilježava 14. prosinca.

Uvjereni smo da Daytonski sporazum zadržava svoju aktualnost. Njegova temeljna načela suvereniteta, neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti BiH, jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlastima omogućuju održavanje mira, stabilnosti i sigurnosti te razvoj.

To je u intervjuu za “Večernji list” izjavio ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov koji sutra dolazi u službenu posjetu BiH.

Istaknuo je i da je uvjeren da su i Rusija i Hrvatska zainteresirane za jačanje međunarodnog mira, sigurnosti i stabilnosti, za održivi razvoj te političko i diplomatsko rješenje brojnih kriza i sukoba.

– Regija jugoistočne Europe ostaje prirodno, povijesno okruženje za rusko-hrvatsku suradnju, gdje bi zajednički napori trebali podržati procese koji podrazumijevaju produbljivanje međusobnog razumijevanja između regionalnih sudionika i izgradnju sustava istinskog pomirenja među nacijama, pomirenja temeljenog na zdravom razumu i postojećim međunarodnim sporazumima – kazao je, između ostalog, Lavrov.

Podsjećamo da je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova potvrdila da će tijekom posjete BiH na dnevnom redu biti rasprave o daljem razvoju bilateralne političke, trgovinske, ekonomske, kulturne i humanitarne suradnje.