Published On: Sub, pro 3rd, 2016

RUSKI HAKERI NAPALI HRVATSKU? Napadnuto Ministarstvo vanjskih poslova, reagirale i strane obavještajne službe!


Iako istraga još uvijek utvrđuje tko stoji iza napada, prema nekim informacijama, za ovo nedjelo odgovorni su ruski hakeri.

Informacija od stranih službi

Odmah po početku napada, nakon informacije iz stranih službi, reagirale su hrvatske službe za borbu protiv cyber kriminala, a u kontakt se stupilo i s obavještajnim zajednicama mnogih europskih država. Zbog brze zajedničke reakcije spriječena je krađa podataka iz sustava. U isto vrijeme isti napadi odvili su se u Njemačkoj i Francuskoj.
Prije tjedan dana sličan napad je pretrpjelo i Ministarstvo vanjskih poslova Austrije, no taj je napad pripisan Turcima. Dva dana kasnije napadnuto je i Ministarstvo obrane Japana.
Hakeri su uspjeli probiti antivirusne programe, a protuakcija naših i stranih službi uspjela je izolirati virus i spriječiti curenje povjerljivih informacija.
Hakerski napad, kažu u Ministarstvu, nije povezan s posjetom premijera Andreja  Plenkovića Ukrajini, a resorni ministar, Davor Ivo Stier, odmah je naredio dodatne mjere zaštite računalnih sustava.

Vrlo osjetljiv sustav

Inače, napadnuti sustav vrlo je osjetljv budući da je MVEP povezan s Uredom predsjednice na Pantovčaku te s Banskim dvorima.
Ruski hakeri nedavno su napali njemački Bundestag, francuske službe, a sve su glasnija nagađanja i o njihovoj upletenosti u rezultate američkih predsjedničkih izbora.

Stier: Napad se dogodio dok je Kovač bio ministar

U večernjim satima, ministar Davor Ivo Stier pojasnio je što se zapravo dogodilo. Potvrdio je da je došlo do napada, ali dodaje kako se on nije dogodio unazad 30 dana, kako navodi Jutarnji, nego  u doba dok je ministar vanjskih poslova bio Miro Kovač te se stoga napad ni ne može dovoditi u vezu s Plenkovićevim posjetom Ukrajini.
Na pitanje jesu li točni medijski navodi da hakeri nisu uspjeli doći do važnijih dokumenata nego samo do manje važnih bilješki Stier je odgovorio kako prema izvješću koje je dobio “niti jedna informacija od strateške važnosti za Republiku Hrvatsku nije kompromitirana”.
Ministar Stier je rekao kako je naložio dodatne “mjere za sigurnosnu zaštitu” informacijskog sustava ministarstva kako bi se ovakvi upadi spriječili.
Stier kaže kako “ne može špekulirati” zašto Jutarnji list hakerski napad smješta u doba ove vlade koja je potvrđena u Hrvatskom saboru 19. listopada, a ne prethodne kada se stvarno dogodio. /net.hr/