Published On: Pon, lis 5th, 2015

RUSKI AVIONI UPALI U TURSKU: ‘Bit ćete odgovorni za svaki mogući incident!’ – poručuje Ankara

DAMASK –  Ruski avioni su 3. listopada ušli u turski zračni prostor, no službeno priopćenje o tom događaju poslano je tek danas

Ruski vojni zrakoplovi sudjeluju u kampanji zračnih napada u Siriji samo nekoliko dana, no već su uspjeli podići prašinu svojim aktivnostima, među kojima su i neovlašteni ulasci u turski zračni prostor, a došlo je i do incidenta u kojem su sudjelovali i izraelski vojni zrakoplovi.

Prema informacijama iz turskog ministarstva vanjskih poslova, ruski zrakoplovi su 3. listopada ušli u turski zračni prostor, no službeno priopćenje o tom događaju poslano je tek danas.

Turska je pozvala Rusiju da izbjegne ponavljanje ovakve situacije ili će biti ‘odgovorna za svaki neželjeni incident koji se može dogoditi’. Turski ministar vanjskih poslova Sinirlioglu razgovarao je sa ruskim kolegom Lavrovom i partnerima iz NATO-a, dodaje se u priopćenju.

S druge strane, francuski izvori pišu o sukobu izraelskih lovaca i ruskih zrakoplova koji je izbjegnut u posljednji trenutak.

Iako vijest još nisu potvrdile vodeće svjetske agencije, navodno su ruske snage poslale šest Sukhoi Su-30 lovaca u presretanje četiri izraelska ratna zrakoplova F-15, koji su letjeli prema Sirijskoj obali.

Proteklih mjeseci, izraelski su lovci nadlijetali Sirijski zračni prostor složenom putanjom, koja bi ih provela iznad obale Latakije, no to područje je sada glavna ruska baza za dostavu vojne opreme u Siriji.

Kada su uočili šest Sukhoija u borbenoj formaciji, izraelski su se lovci okrenuli na jug i u punoj brzini nadletjeli Libanon, čija je vojska zabilježila njihov prolazak kroz svoj zračni prostor.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare