Published On: Pon, sij. 22nd, 2018

RUSKA FRUKTOZA: Šarović naložio hitne mjere povodom zabrane izvoza jabuka iz BiH

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović ocijenio je da su zloporabe bh. kompanija i inspekcijskih organa u trgovini voćem s Ruskom Federacijom izravna posljedica lošeg sustava kontrole.

Taj sustav, naglasio je Šarović u priopćenju, nužno je hitno unaprijediti da bi bio efikasan i da bi slične slučajeve bilo moguće brzo prepoznati, riješiti i sankcionirati.

S ciljem sprječavanja dalje zloporabe i velike štete za poljoprivredni sektor, a koje ozbiljno ugrožavaju ekonomiju zemlje i utječu na kredibilitet i ugled BiH, Šarović je zatražio od nadležnih institucija da odmah unaprijede sustav registra izvoznika voća i povrća u Rusku Federaciju.

Također, zatražio je i da na veću razinu podignu odgovornosti fitosanitarne inspekcije koja izdaje fitosanitarne certifikate, kao i gospodarskih komora koje imaju važnu ulogu u izdavanju dokumenata o domaćem porijeklu proizvoda.

– Slične upute dao sam i Upravi za zaštitu zdravlja bilja BiH. Ponovni povratak na rusko tržište bit će težak i on, prije svega, ovisi od pravovremenih i efikasnih mjera koje budemo precizirali i sproveli – jasno je kazao Šarović.

U tom smislu, zatražio je i pokretanje odgovornosti i sankcioniranje odgovornih u ovom konkretnom slučaju, a s obzirom na to da se radi o ozbiljnim zloporabama i krivotvorenjima javnim ispravama, Šarović nužnim smatra angažiranje i drugih nadležnih organa.

Ministar Šarović imao je danas hitne konsultacije s nadležnim tijelima povodom uvođenja zabrane izvoza jabuka iz BiH u Rusiju, koja stupa na snagu danas te ja najavio da će razgovori o ovome biti nastavljeni s nadležnim entitetskim institucijama, a očekuje se i uskoro zakazivanje sastanka s ruskom stranom, priopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH./HMS/

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer