Published On: Pet, tra 9th, 2021

ANTIBOSANSKO DJELOVANJE: Ruska firma planira proizvodnju Sputnika V u Bavarskoj

Ruska farmaceutska tvrtka R-Pharm trebala bi u svom pogonu u Bavarskoj svaki mjesec proizvoditi do 10 milijuna doza cjepiva Sputnik V, kazao je danas njezin direktor Aleksej Repik.

Njemačka se priprema za početak bilateralnih pregovora s Rusijom o nabavci tog cjepiva protiv covida-19, no konačna odluka će ovisiti o tome hoće li Sputnik V dobiti zeleno svjetlo Europske agencije za lijekove (EMA).

EMA trenutno analizira podatke o cjepivu na zahtjev tvrtke R-Pharm Germany GmbH. Stručnjaci EMA-e bi ovaj tjedan trebali posjetiti Moskvu u sklopu procesa preispitivanja cjepiva.

“Počeli bi s 4-5 milijuna doza mjesečno”

Prema riječima direktora Repika, plan početka proizvodnje Sputnika V u pogonu u bavarskom gradu Illertissenu je uznapredovao.

“Počeli bi s četiri do pet milijuna doza mjesečno”, rekao je Repik, objasnivši da kompletna doza podrazumijeva prvu injekciju i docjepljivanje.

“S proizvodnim kapacitetima na maksimumu, mjesečno ćemo proizvoditi osam do deset milijuna doza”, dodao je Repik. To bi se, kako je kazao, moglo postići u zadnjem kvartalu 2021.

Repik je također izrazio uvjerenje da će EMA odobriti rusko cjepivo.

Ako se to dogodi, bavarska podružnica R-Pharme bi mogla postati jedna od glavnih proizvođača Sputnika V na golemom tržištu EU.

Proizvodnja u Njemačkoj mogla bi početi u trećem kvartalu godine.

Zasada se, međutim, ne zna koliko će trebati vremena EMA-i da donese odluku o Sputniku V./HMS/