Published On: Sub, ruj 26th, 2015

RUSKA AVIJACIJA kreće na Islamsku državu, imaju i neočekivane saveznike…

Vladimir Putin, predsjednik Rusije, prema tvrdnji “Bloomberga” sprema se pokrenuti zračne napade protiv Islamske države u Siriji, čak i ako SAD odbiju udružiti snage s ruskim trupama u toj kampanji.
Zanimljiva je i tvrdnja da je Saudijska Arabija pristala na Putinov prijedlog da Bašar al-Assad ostane predsjednik Sirije u prijelaznom razdoblju ukoliko Asadu budu oduzete ovlasti koje sada ima.
Putin je ovaj tjedan definitivno krenuo u diplomatsku ofenzivu koja se poklapa s onom vojnom koju su Assadove snage, potpomognute novom isporukom ruskog oružja, pokrenule protiv islamista diljem Sirije.
Prvo je kod Putina u pondjeljek bio Benjamin Netanjahu, premijer Izraela, a dan kasnije je u posjeti ruskom predsjedniku bio i turski kolega Recep Tayyip Erdoan. Prema onome što piše američka agencija, dogovor je postignut i sa Saudijcima.
Anvar ESKI, umirovljeni saudijski general i koji sada vodi Bliskoistočni centar za strateške i pravne studije u Džedi, tvrdi da je Saudijska Arabija, koja podržava sirijske pobunjenike, spremna prihvatiti ruski prijedlog o Asadu kao prijelaznom predsjedniku bez državničkih ovlasti.
“Angažman Rusije u Siriji pomoći će osiguravanju stabilnosti regiji i pojačati šanse da se porazi Islamska država”, kaže ESKI i dodaje da Siriski oporba treba “stavi svoju ruku u ruku Rusije”.
(Bloomberg, blic.rs)

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare