Published On: Fri, Mar 20th, 2020

Rusija zatvara pipu “petokolonašima” – Što čekaju balkanski političari?

State Department je odlučio izdvojiti dva milijuna dolara za proučavanje zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza i zemalja istočne Europe. Da bi to učinila, agencija će pronaći organizacije, mahom nevladine udruge, koje će im pripremati dokumente o pitanjima vezanim za život, političke i druge preferencije u tim državama piše Logicno.com

Sveučilišta i nevladine udruge moći će primati nepovratna sredstva u sklopu „Programa za proučavanje zemalja istočne Europe i neovisnih država bivšeg Sovjetskog Saveza“.

U opisu se kaže da će ova inicijativa pomoći američkim stručnjacima da steknu dubinsko znanje o brojnim zemljama i povećaju razinu njihovog poznavanja “najvažnijih jezika istočne Europe i neovisnih država bivšeg Sovjetskog Saveza”.

Provedbu istraživačkih projekata će nadzirati odjel za obavještajno istraživanje američkog State Departmenta.

Program bi trebao odražavati uvjete za postizanje ciljeva vanjske politike Washingtona i uspostavljanje međunarodne suradnje, zbog čega već poprima posve drugi oblik od običnog upoznavanja „jezika, životnih navika i preferencija stanovnika“ ciljanih zemalja. Također se uzimaju u obzir postojeći politički i ekonomski izazove koji imaju “značaj za američku vanjsku politiku”.

Zemlje koje su uključene u program su Rusija, Ukrajina, Armenija, Azerbejdžan, Češka, Gruzija, Slovačka, Poljska, Bjelorusija, Tadžikistan, Uzbekistan i mnoge druge, prenosi RT.

Rusija blokira rad NVO zbog provjere onih koje potkopavaju interese zemlje

Zauzvrat, Ministarstvo pravde u Rusiji predlaže da se za određeno razbolje zabrani rad nevladinih organizacija koje primaju sredstva od Sjedinjenih Država i djeluju na štetu ruskih interesa.

Ova odluka može utjecati na organizacije uključene u političke aktivnosti u zemlji koje su financirane iz inozemstva. Razlog ove odluke mogu biti provjere od strane izvršnih vlasti i tužitelja u slučaju potkopavanja interesa Ruske Federacije, piše list Izvestia.

Državna Duma pooštrava zakone za rad američkih nevladinih organizacija, a vlada je podržala ideju da se Ministarstvu pravosuđa pruži prilika da u roku od tri dana zaustavi rad takvih organizacija i udruga.

Sve parlamentarne stranke Rusije i stručnjaci smatraju da su ove mjere opravdane. Prema njihovom mišljenju, Moskva mora biti sposobna brzo suzbiti ilegalne aktivnosti raznih vanjskih snaga prerušenih u nevladine udruge.

Kako otkriva Izvestia, vlada je dala pozitivan odgovor na prijedlog zastupnika Državne dume Andreja Lugovoja.

“Vlada Ruske Federacije podržava zakon koji će Ministarstvu pravde pružiti dodatne ovlasti za prekid aktivnosti neprofitnih organizacija koje sudjeluju u političkim aktivnostima u Rusiji i primaju novac, kao i imovinu od građana ili američkih organizacija”, stoji u zaključku.

Razlog za ovu odluku mogu biti provjere izvršnih vlasti i tužitelja u slučaju narušavanja interesa Ruske Federacije. U takvoj situaciji, vlasti će moći zaustaviti aktivnosti takvih struktura u roku od tri dana.

„Nacrt zakona razvijen je kako bi se razjasnio mehanizam za provedbu odredaba relevantnog saveznog zakona u vezi s postupkom suspenzije neprofitnih i nevladinih organizacija koje sudjeluju u političkim aktivnostima na teritoriju Ruske Federacije, a provode projekte, programe ili izvršavaju druge aktivnosti na štetu Rusije”, priopćio je ured za odnose s medijima ruskog Ministarstva pravde.

Prema zakonu usvojenom 2012. godine, političke nevladine udruge koje financiraju druge zemlje moraju se same registrirati u Ministarstvu pravosuđa kao strani agenti. Od 2014. je ministarstvu dopušteno uvrstiti određene organizacije i udruge u registar stranih agenata u kojem je trenutno više od 70 nevladinih organizacija. Samo pribavljanje sredstava iz inozemstva ne smatra se zločinom.

Nacrt zakona treba biti potvrđen u Državnoj dumi, ali to u pravilu traje vrlo kratko, posebno oko pitanja oko kojeg vlada konsenzus vladajuće frakcije i oporbe.

„Naravno da nam je važno da ne kliznemo u smjeru zaoštravanja, ali očito je da strane nevladine udruge, pogotovo one koje se danas bave političkim aktivnostima, koriste različite mehanizme. Moramo jasno razlikovati one koje su uključene u obrazovne aktivnosti od onih koje se upliću u unutarnje poslove Ruske Federacije “, objasnio je Adalbi Šhagošev, prvi zamjenik predsjednika Ujedinjene Rusije u Državnoj dumi.

Prema njegovim riječima, obzirom na strategije i taktike Sjedinjenih Država, postojeći mehanizmi za kontrolu nisu dovoljni.

Prvi zamjenik predsjednika Odbora za izgradnju države i zakonodavstvo Državne dume Mihail Emelijanov smatra da dokument treba podržati.

„Nevladine udruge su samo jedno od oruđa „meke sile“ pomoću kojeg se ruše politički sustavi zemalja koje im se ne sviđaju. Stoga nevladinim organizacijama koje dobivaju sredstva od Sjedinjenih Država treba posvetiti posebnu pozornost“, rekao je zastupnik.

Valentin Šurčanov, zamjenik predsjednika frakcije Komunističke partije, smatra da se taj zakon može podržati, jer je usmjeren na podržavanje interesa Rusije.

„Mislim da moramo zaštititi svoju zemlju. Program naše stranke govori sve o ovome. Još nisam pročitao prijedlog zakona, ali je ovo korak u pravom smjeru“, rekao je Šurčanov za list Izvestia.

Pozitivno su reagirali na inicijativu i poslanici Liberalno-demokratske stranke Rusije, poznatije o svom vođi Žirinovskom.

“Ako su aktivnosti bilo koje organizacije štetne za državu, bez obzira na podrijetlo novca, tada se s tom organizacijom mora postupati u skladu sa zakonom, ovisno o nastaloj šteti”, rekao je zamjenik čelnika frakcije LDPR i zamjenik predsjednika Odbora za vanjske poslove Državne dume Aleksej Čepa.

Prema njegovom mišljenju, da bi se obustavile aktivnosti, potrebni su tehnički alati koji će tužiteljstvu osigurati pravni mehanizam da to čini po zakonu.

Mjere koje su razvile ruske vlasti apsolutno su opravdane, smatra profesor s pravnog fakulteta Alaksandar Domrin. Prema njegovom mišljenju, Moskva bi trebala biti sposobna brzo suzbiti ilegalne aktivnosti raznih vanjskih snaga, prerušenih u nevladine organizacije.

„Nama je davno objavljen rat. Naravno, nitko neće bombardirati Rusiju, ali vodi se hibridni rat i mi na to moramo odgovoriti. Ova je mjera jedna od mogućnosti za adekvatan odgovor. Ako neku NVO financira druga država, to znači da ona slijedi vanjske interese. Ako dobijete novčanu potporu od našeg neprijatelja, to znači da ćete morati prekinuti aktivnost ako kršite zakon“, objasnio je politolog.

Sve balkanske zemlje također imaju svoje petokolonaške nevladine udruge koje spriječavanjem slobode govora tj. cenzurom i nametanjem interesnih pravnih propisa svakodnevno potkopavaju ustavni poredak suverenih država. Aktualne političke vlasti ne reagiraju, čak što više, ponekad nam se čini da ove opskurne udruge služe stranom faktoru u kontroli ponašanja političke vlasti koja svakodnevno izdaje svoje birače.

Pošteno bi bilo da domaće udruge financiraju svoje aktivnosti od članarine državljana države u kojoj su aktivne, a ne stranog faktora i domaće političke vlasti.