Published On: Pon, tra 18th, 2022

Rusija upozorava na moguće sukobe s NATO-om na Arktiku

Moskva je zabrinuta zbog rastućih aktivnosti NATO-ovog bloka predvođenog SAD-om u arktičkoj regiji,  što može imati ozbiljne sigurnosne i ekološke implikacije, rekao je visoki ruski predstavnik u Arktičkom vijeću Nikolaj Korčunov. Dužnosnik je to izjavio novinskoj agenciji TASS u intervjuu objavljenom u nedjelju.

“Internacionalizacija vojnih aktivnosti saveza na visokim geografskim širinama, uključujući nearktičke NATO države, ne izaziva ništa osim zabrinutosti. To povećava rizik od nenamjernih incidenata, koji osim sigurnosnih rizika mogu uzrokovati i ozbiljnu štetu krhkom arktičkom ekosustavu”, rekao je Korčunov.

Blok predvođen SAD-om pojačao je svoje aktivnosti u regiji, organizirajući sve masovnije vojne vježbe, dodao je dužnosnik. “Nedavno je na sjeveru Norveške održana još jedna velika vojna vježba saveza, koja, po našem mišljenju, ne doprinosi osiguranju sigurnosti u regiji”, rekao je Korčunov, misleći na dvotjedni “Hladni odgovor”, vježbu koja se održala još u ožujku.

U vježbama je sudjelovalo 1.500 američkih vojnika, kao i snage iz osam drugih zemalja NATO-a i “partnerskih zemalja” koje ukupno broje 15.000. Vježbu je pokvario pad zrakoplova američkog marinskog korpusa MV-22B Osprey. Rotor se spustio u udaljeni planinski lanac, usmrtivši četvoricu na brodu.

Osim izravnih vojnih aktivnosti bloka, njegovo potencijalno širenje dalje na sjever stvara dodatne rizike za arktičku regiju, smatra Korčunov. I Švedska i Finska, koje su desetljećima održavale politiku nesvrstanosti, dok su uživale u bliskim vezama sa savezom predvođenim SAD-om, razmatraju da mu se službeno pridruže nakon sukoba između Rusije i Ukrajine.

“Širenje NATO-a na račun tradicionalno neblokovskih zemalja neće doprinijeti sigurnosti i međusobnom povjerenju na Arktiku, za čije jačanje Rusija dosljedno zagovara”, rekao je Korčunov.

Ruska vojna ofenziva velikih razmjera koja je započela u Ukrajini krajem veljače također je iskorištena kao izlika za ometanje rada Arktičkog vijeća. “Početkom ožujka 2022. Sjedinjene Države, Kanada, Danska, Island, Norveška, Švedska i Finska obustavile su svoje sudjelovanje u Vijeću, navodeći rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini”, rekao je Korčunov, dodajući da nema načina za razvoj u Arktičkoj regiji bez Rusije.

Očito je da je nemoguće učinkovito osigurati održivi razvoj Arktika bez Rusije, zemlje koja čini oko 60 % arktičke obale i u kojoj živi više od polovice stanovništva regije.

Rusija upozorava na potencijalne sukobe sa NATO blokom na Arktiku

guest
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Istina i samo istina
Istina i samo istina
1 mjesec prije

Malo im što puše u Ukrajini pa bi da to iste rade i na Arktiku, doduše pijandure rusi se najbolje i snalaze u takvim zabitima. Nego Putko, daj i ovim našim prekosavskim i prekodrinskim uvlakačima da nešto popuše a ne samo da se oblizuju gledajući kako vi svakodnevno pušite po Ukrajini a evo i odnedavno po srpskom, pardon ruskom moru.

Izmetbegović
Izmetbegović
1 mjesec prije

Na artiku bi bilo idealno za bih muslimane da nagnjoje drveće kojem fali gnojiva, poznato je da muslimanska tjelesa pršte lojnom masom koju su prikupili u svom siromašnom životu žderući lojne pite i ćevape.. Rusi će vas organizirati, jedan lojko-jedno drvo..

Kiseljak
Kiseljak
Šta ti kažeš na ovo?  Izmetbegović
29 dana prije

Gdje si prdoslavče vlaški sine.

Šaćir soros
Šaćir soros
29 dana prije

E stvarno ako mi hercegovački muslimani i dalje budemo ovde čitali onda smo stvarno glupi

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
29 dana prije

E stvarno ste glupi skutori KATOLICI PORVACENI macekovci NJOFRINA stoka sitnog zuba…

Potu,rica
Potu,rica
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
29 dana prije

Vi naši hercegovački muslimani ste stvarno najgluplji muslimani🤣🤣🤣❤️