Published On: Sri, ožu 2nd, 2022

Rusija tvrdi da je zauzela najveću ukrajinsku nuklearnu elektranu

Ruske snage sada kontroliraju najveću ukrajinsku nuklearnu elektranu, rekao je čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) navodeći informaciju iz Moskve.

Ruski diplomati u Beču izvijestili su generalnog direktora IAEA-a Rafaela Grossija o razvoju situacije, rekao je on u srijedu, prenosi Hina.

Prema pismu ruskog veleposlanstva IAEA-u, osoblje nuklearne elektrane Zaporižija nastavlja osiguravati siguran rad. Rečeno je da je razina radijacije normalna.

U Ukrajini, na koju je Rusija prošli tjedan izvršila invaziju, u radnom stanju je 15 nuklearnih reaktora u četiri elektrane. Grossi je već upozorio na rizik ozbiljne nuklearne nesreće dok su borbe diljem zemlje u tijeku.

Upravni odbor IAEA-a trebao bi se sastati u srijedu kako bi raspravio situaciju.

Ranije je Kijev izvijestio IAEA da je u kontaktu sa svim nuklearnim elektranama diljem zemlje i da rade normalno.

Prema riječima Antona Geraščenka, savjetnika ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova, ruske snage također pokušavaju zaposjesti nuklearnu elektranu na jugu Ukrajine, oko 350 kilometara od Zaporižije. Nekoliko helikoptera krenulo je u tom smjeru.

Ruske snage prošli tjedan zauzele su zatvorenu nuklearnu elektranu u Černobilu. Zabilježen je blagi porast u očitanju radijacije na mjestu nuklearne katastrofe iz 1986. godine, nakon što se uslijed kretanja vojnih vozila u zrak digla radioaktivna prašina, navodi Hina.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Šaćir soros
Šaćir soros
1 godina prije

Picopevac će propeva u Ag