Published On: Sri, pro 21st, 2016

Rusija Srbiji daje MIG-ove, tenkove, izviđačke oklopnjake


Rusija poklanja Srbiji šest korištenih zrakoplova MiG-29 čija će modernizacija stajati između 180 i 230 milijuna eura, izvjestili su u srijedu iz Moskve beogradski mediji, a premijer Aleksandar Vučić zaključio je kako će to “dramatično” osnažiti vojsku Srbije koja neće mijenjati politiku neutralnosti.
“Ako biste računali da takve zrakoplove kupujemo, koštali bi nas oko 600 milijuna eura. Onda možete vidjeti koliko smo dobili povoljne cijene i koliko smo dobili na poklon”, izjavio je Vučić u Moskvi.
On je o vojnoj suradnji Srbije i Rusije razgovarao s ruskim ministrom obrane Sergejem Šojguom.
Najavio je da bi ugovor trebao biti potpisan do petka.
“To je nemjerljivo u odnosu na ono što smo imali. Dobili smo i 30 tenkova T72 S i 30 borbenih izviđačkih oklopnih vozila BRDM 2 i cijevi 14,5mm (manje topove)”, rekao je Vučic´.
Srbijanski premijer je dodao kako je sa Šojguom i čelnicima vojne industrije imao vrlo dug sastanak na kojem je ponovio stjalište Srbije “o vojnoj neutralnosti”.
“Unaprijedili smo naše vrlo dobre prijateljske odnose. Najvažnije je da ćemo praviti zajedničke planove trogodišnje i petogodišnje suradnje, zato što smo mi zemlja kojoj je puno potrebno i željeli bismo sve odjedanput, ali to nije moguće”, kaže Vučić.
Šojgu je nedavnu vojnu vježbu BARS (Bratstvo pilota Rusije i Srbije) ocijenio uspješnom i predložio da se održavaju “svake godine”. Ocijenio je korisnim i zajedničke trilateralne taktičke vježbe “Slovensko bratstvo”, u kojima je uz Rusiju i Srbiju sudjelovala i Bjelorusija.
Srbijanski ministar obrane Zoran Đorđević rekao je da će Srbija, s postojeća četiri i nabavom još šest MIG-ova 29 imati “najmoderniju eskadrilu u regiji”.
Istaknuo je da “u ovom trenutku ne postoji nijedna zemlja koja je pandan Srbiji” kad je riječ o zrakoplovstvu “jer su to najmoderniji zrakoplovi u regiji”. /prvi.tv/