Published On: Pet, ožu 12th, 2021

Rusija spremna razgovarati s Turskom o mogućoj prodaji borbenih zrakoplova

Glasnogovornica Ruske državne službe za vojnu suradnju Valeria Reshetnikova izjavila je kako je Rusija u potpunosti spremna započeti pregovore s Turskom o mogućoj prodaji ruskih borbenih zrakoplova nove generacije.

Reshetnikova je naglasila kako su ruske vlasti već ranije upoznale Tursku o kvalitetu borbenih zrakoplova Sukhoi Su-35 i Su-57 te će, ukoliko Turska pošalje određenu ponudu za zrakoplove, Rusija pristati na pregovore o mogućoj prodaji, prenosi Klix.

“Što se tiče potencijalnih planova Ankare za nabavku ruskih zrakoplova, moram napomenuti kako je Turska u potpunosti informirana o njihovim tehničkim i ostalim mogućnostima. Ukoliko Turska pošalje zahtjev za kupovinu, spremni smo na pregovore o ovom pitanju”, rekla je Reshetnikova.

Glasnogovornica je također naglasila kako je Rusija ranije obavijestila Tursku da želi sudjelovati u razvoju njihovog borbenog aviona pete generacije.

“Turska prilično dugo govori o namjeri provedbe projekta razvoja vlastitog borbenog zrakoplova pete generacije TF-X. Rusija je ranije nagovijestila da je spremna razmotriti mogućnost suradnje u okviru ovog programa”, navela je ona.

Ponuda Rusije dolazi u jeku rasprava između Turske i SAD-a u sudjelovanju u programu razvoja i kupovine F-35 zrakoplova. Turska je od početka projekta uključena u program proizvodnje borbenih zrakoplova SAD-a, ali dužnosnici ove države priopćili su da će isključiti Tursku iz programa zbog kupovine ruskih raketnih sustava S-400.