Published On: Fri, Mar 3rd, 2017

Rusija se vratila na svjetsku scenu i ona je jamac stabilnosti na Balkanu

Republika Srpska tradicionalno poštuje principe Daytonskog sporazuma, uprkos ogromnom pritisku međunarodne zajednice, izjavio je predsjednik Milorad Dodik u intervjuu za Carigradsku televiziju.

Podsjeća da je potezima visokog predstavnika Republika Srpska izgubila neke od svojih ovlašćenja predviđenih Daytonom, ali je istovremeno odlučna da čvrsto stoji u obrani svojih prava i pozicija.

Da je Srpska stabilna govori i zabilježeni ekonomski rast i rast BDP-a od tri posto, poručio je Dodik, prenosi Večernji list.

– Republika Srpska je usko povezana sa Srbijom, jer su Srbi jedan narod, uprkos pokušajima Zapada da ih umjetno podijeli, a od položaja političkog vodstva u regiji sve ovisi, rekao je predsjednik RS Milorad Dodik odgovarajući na pitanje što se treba dogoditi Srbima u svim zemljama bivše Јugoslavije da se ujedine.

– Srbija je jamac stabilnosti i sigurnosti na Balkanu. Republika Srpska, s druge strane, dosljedno brani svoja prava i ovlašćenja. Tako, integracijski procesi u potpunosti ovise od vodstva regije. Međutim, važno je reći da nijedna zemlja bivše Јugoslavije nije dostigla predratnu razinu ekonomskog razvoja i proizvodnje. Vidimo da je Europska unija također u krizi. Međutim, želim reći sa sigurnošću da ćemo učiniti sve da se Republika Srpska i dalje uspešno razvija, istaknuo je predsjenik Srpske.

Rusija se vratila na svjetsku scenu i dosljedno se zalaže za očuvanje principa međunarodnog prava kroz poštovanje Daytona, što Srpska veoma cijeni, kaže Dodik. Međutim, postoji i paradoks – visoki predstavnik u BiH, koji bi trebao strogo srovoditi ovaj Sporazum, sve napore usmjerava na njegovo uništenje:

“Rusija je utjecajan igrač na svjetskoj sceni. Posebno, moram reći da kada je Bakir Izetbegović podnio zahtjev za ponovno razmatranje presude Srbije za genocid, ruski veleposlanik u BiH Petar Ivancov sazvao je sjednicu PIK-a da se razgovara o tome. Neophodno je da se podsjetimo i ruskog veta u Vijeću sigurnosti UN, kada se razmatrala britanska rezolucija za genocid u Srebrenici. U tom smislu, mi smo zahvalni Rusiji za nepristrasan poziciju”.

Ruski povratak na međunarodnu scenu povezan je i s njenim uspješnim akcijama u Siriji protiv naoružanih militanata i drugih radikalnih grupa.

– Sigurno ste primjetili vezu između događaja u Siriji i BiH. Bosna i Hercegovina je lider među europskim zemljama po broju dobrovoljaca koji idu boriti se pod zastavom ISIL-a. Mi govorimo o više od 500 pristalica ideje radikalnog islama, koji će se prije ili kasnije vraćati. Ovaj problem je veoma ozbiljan i predstavlja uznemirujuća očekivanja, naglasio je Dodik.

Predsjednik Srpske je napomenuo da je sigurnosna situacija u Srpkoj pod kontrolom.

U tom smislu, naglasio je pozitivnu suradnju s Ruskom Federacijom, ističući da je Rusija jamac stabilnosti, ne samo na Balkanu već i u svijetu.