Published On: Sub, ožu. 17th, 2018

Rusija protjeruje 23 britanska diplomata i ukida dozvolu za otvaranje konzulata u St. Peterburgu

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije je priopćilo da će kao mjeru odmazde protiv Londona protjerati 23 diplomata iz britanskog veleposlanstva u Moskvi, a povučena je i dozvola za otvaranje britanskog konzulata u St. Peterburgu. Osim toga, British Council završava svoj rad u Rusiji. Riječ je u britanskoj kulturnoj ustanovi usmjerenoj na obrazovnu i kulturnu suradnju i razmjenu između Ujedinjenog Kraljevstva i ostalih zemalja, među kojima je bila i Rusija.

Navedena 23 djelatnika britanskog veleposlanstva moraju napustiti Rusiju u roku od tjedan dana. Napominje se da će relevantni postupci biti provedeni u skladu s međunarodnom pravnom praksom.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije je također je povuklo pristanak za otvaranje i rad britanskog generalnog konzulata u St. Peterburgu. Osim toga, “zbog neuređenog statusa Britanskog vijeća u Rusiji, njegove će aktivnosti biti prekinute”.

Velika Britanija je upozorena da ako protiv Rusije bude poduzimala daljnje neprijateljske akcije, Moskva za reakciju zadržava pravo poduzimanja i drugih mjera.

Ranije je britanski veleposlanik u Rusiji Laurie Bristow pozvan u rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

U petak je priopćeno da je Rusija donijela odluku o odmazdi protiv Velike Britanije, a  predstavnica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova je izjavila da će relevantne informacije britanskoj strani biti dostavljene “u bliskoj budućnosti”.

Prije toga je Ujedinjeno Kraljevstvo najavilo protjerivanje  23 ruska diplomata, jer London smatra kako su ruska država i Vladimir Putin osobno “naredili napad kemijskim oružjem na teritoriju Velike Britanije i da ruska država i predsjednik stoje iza trovanja nervnim agensom bivšeg ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćerke Julije u Salisburyu, prenosi Logično.com

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer