Published On: Pon, lis 23rd, 2017

RUSIJA: Predsjednica Hrvatske pozvala Moskvu da se priključi antiruskom projektu

Ruske agencije prenose kako je predsjednika Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović  pozvala Rusiju da se pridruži ”Inicijativi triju mora”, koja, prema njezinim riječima, predlaže provođenje više od 150 projekata ukupne vrijednosti od 45 milijardi eura.

Hrvatska je na globalnoj razini mala država po svom teritoriju i populaciji.No, izvrsna je u svojim sposobnostima i ambicijama, stoga je potrebno poduzimati snažne korake kako bi pronašli svoje mjesto, posebno unutar srednjoeuropskih i mediteranskih vektora. Da bi se postigla puna konsolidacija ovog prostora, mi smo pokrenuli ”Inicijativu tri mora”, što otvara nove mogućnosti za ulaganja, posebice u energetskom i transportnom sektoru, razvoj novih industrija i u nova tržišta”, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović na otvaranju rusko-hrvatskog gospodarski foruma u Moskvi 19. listopada.

Kao što je naglasila hrvatska predsjednica, inicijativa je usmjerena na premošćivanje jaza između “stare” i “nove” Europe.

Ruska agencija Eurasia Daily javlja kako su, prema riječima Kolinde Grabar-Kitarović, inicijativu pozdravili i partneri iz trećih zemalja.

”Već smo vidjeli američke i kineske interese, a ako ruski partneri u njoj vide svoj interes – dobrodošli”, rekla je predsjednica Hrvatske.

Međutim, ruske agencije podsjećaju na deklaraciju o ”Inicijativi tri mora” iz kolovoza 2016. godine, usvojenu u Dubrovniku na dvodnevnom regionalnom forumu. Forum je okupio predstavnike 12 zemalja članica EU koje se nalaze u trokutu Jadrana, Baltika i Crnog mora. Pridružile su joj se Albanija, Makedonija, Crna Gora, Kosovo, Turska, ali i Sjedinjene Američke Države i Kina, koji su udaljeni od regije.

Ruski komentatori podsjećaju da Rusija tada nije bila pozvana na forum i da je u svom izlaganju Kolinda Grabar-Kitarović rekla kako je inicijativa  ključni element vanjske politike Hrvatske, kojoj je cilj smanjiti ovisnost Europe o ruskom plinu.

Naime, tada je gost iz Sjedinjenih Američkih Država, general James L. Jones, predsjednik Jones Group International, inače bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Baracka Obame, poručio da je razvoj ”Inicijative tri mora” kritični element ne samo europskog razvoja, već i njezine sigurnosti.

General Jones je podsjetio ”kako se Rusija danas svojim izvorima energije koristi kako bi ostvarila gospodarski utjecaj i ojačala svoje geopolitičke ciljeve”.

”Bolje energetsko povezivanje juga i sjevera Europe kroz ”Inicijativu tri mora” okreće situaciju i potkopava dimenziju te strategije”, rekao je u Dubrovniku James L. Jones.

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x