Published On: Pon, ožu 14th, 2022

Rusija: Povezali smo Krim s Donbasom; Kina: SAD laže, Rusija nam se nije obratila za pomoć u vojnoj opremi

RIA citira Georgija Muradova, koji je rekao da su ruske snage zauzele cestu od Krima do Mariupolja. Ukrajinska strana nije potvrdila ove navode.

To bi moglo pomoći dopremi humanitarne pomoći za narod Donbasa, ustvrdio je Muradov, kako prenosi RIA.

Istodobno službeni Kijev kaže da su ruske postrojbe blokirale konvoj s humanitarnom pomoći za opkoljenu luku Mariupolj, koja se danima krvavi pod ruskim napadima. Svi pokušaji evakuacije stanovnika do sada su propali, a do grada ne uspijeva stići ni konvoj humanitarne pomoći.

“Već sada moramo razmišljati o suradnji u prijevozu robe kroz morske luke Krima i ključne luke Azovskog mora – Mariupolj i Berdjansk”, citira RIA objavu Muradova.

Promatrači ocjenjuju da je jedan od ciljeva ruskog napada na Ukrajinu uspostaviti kopneni koridor od separatistički regija Donjeck i Luhansk u istočnoj Ukrajini prema poluotoku Krimu, koji je Rusija anektirala 2014.

Kina: Američke tvrdnje su dezinformacije

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je kao “dezinformacije” izjave američkih dužnosnika da se Moskva obratila Pekingu za pomoć u vojnoj opremi kako bi nastavila invaziju na Ukrajinu.

Kina je takve američke tvrdnje opovrgnula tijekom redovitog brifinga za novinare u ponedjeljak u Pekingu.

Rusija je od Kine zatražila vojnu opremu nakon svoje invazije na Ukrajinu 24. veljače, izvijestili su u nedjelju Financial Times i Washington Post, pozivajući se na američke dužnosnike.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan, koji se u ponedjeljak sastaje u Rimu s najvišim kineskim diplomatom Yangom Jiechijem, rekao je da će Peking “apsolutno” snositi posljedice bude li pomagao Moskvi izbjegavati zapadne sankcije nametnute zbog ruske agresije na Ukrajinu.

Rusija, koja svoje djelovanje u Ukrajini naziva “specijalnom operacijom”, i Kina pojačale su suradnju pošto su se našle pod snažnim pritiskom Zapada zbog ljudskih prava i niza drugih pitanja.

Peking nije osudio ruski napad i ne naziva ga invazijom, ali je pozvao na rješenje putem pregovora.

Washington Post navodi da neidentificirani američki dužnosnici nisu naveli vrstu oružja koja je zatražena ni kako je Kina odgovorila.

U ruskim napadima ubijeno 90 djece

Sky News je objavio da je u ruskoj invaziji ubijeno najmanje 90 djece. Izvijestili su to ukrajinski dužnosnici.

UN je potvrdio da je dosad ubijeno 1663 civila, no strahuje se da je taj broj i puno veći.

Rusija na vidi razlog za slanje mirovnih snaga UN-a u Ukrajinu

Rusija ne vidi razlog za slanje mirovnih snaga UN-a u Ukrajinu, prenijela je novinska agencija RIA rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Petar Iljičev, direktor odjela za međunarodne organizacije ministarstva, rekao je da mirovne snage nisu potrebne dok Rusija ima kontrolu, prenosi RIA.

Novi krug pregovora između Rusije i Ukrajine bit će održan u ponedjeljak putem videoveze i počet će u 10.30 po kijevskom vremenu (8.30 GMT).

Pretplatite se
Obavijesti o
guest
nije obvezno
2 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nagib Uzbrdica

ma da,SAD je prije mjesec lagala i da će rusija napasti ukrainu

Guru Globalnog Džihada

Gebels i Mengele šmrcaku Svetom Petru 🙁 :”Zašto i mi nismo imali internet, nevladine organizacije, BBC. ZDF i “nezavisno novinarstvo” kao Švabe i anglosaksonci 🙁 🙁 🙁 *!”