Rusija odbila slijetanje njemačkog aviona s evakuiranim putnicima iz Kine

Rusija nije dopustila njemačkom vojnom avionu u kojem su se nalazili evakuirani njemački državljani iz Kine slijetanje na aerodrom u Moskvi zbog punjenja goriva i zamjene posade.

Njemački državljani su evakuirani iz kineskog Wuhana zbog epidemije korona virusa, potvrdila je njemačka ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer. Kako je kazala, avion je preusmjeren u Helsinki, odakle će sletjeti na aerodrom u Frankfurtu.

Navodeći da je Rusija dala dozvolu za letenje iznad te zemlje, Kramp-Karrenbauer je napomenula da Rusija nije dozvolila slijetanje na moskovski aerodrom, iako je avion imao tu namjeru.

Ministrica obrane Kramp-Karrenbauer izjavila je da će sljedeći tjedan ocijeniti razloge nedostatka kapaciteta na moskovskom aerodromu, što je navela ruska strana.

Očekuje se da će avion sa 120 osoba, među kojima je oko 90 njemačkih državljana, u poslijepodnevnim satima sletjeti na aerodrom u Frankfurtu.

Bilanca smrtno stradalih u epidemiji smrtonosnog korona virusa u Kini porastao je na 259 osoba.

Nacionalna zdravstvena komisija Kine priopćila je da su u toj zemlji potvrđena 11.791 slučaja novootkrivenog korona virusa (2019-nCoV). U kritičnom stanju je 1.795 osoba.

Navedeno je da se sumnja da je 17.988 osoba zaraženo tim virusom. Do sada su iz bolnica otpuštene 243 osobe. U posljednja 24 sata od posljedica korona virusa preminulo je 46 osoba, najveći broj na području Hubeija.

Desetine slučajeva zaraze korona virusom potvrđene su i u Tajlandu, Japanu, Singapuru, Australiji, Maleziji, SAD-u, Francuskoj, Njemačkoj, Sjevernoj Koreji, Južnoj Koreji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kanadi, Vijetnamu, Italiji, Nepalu, Kambodži, Šri Lanki, Finskoj i Indiji.

Opasni korona virus prvi put se pojavio u kineskom gradu Wuhanu, a Odbor za vanredne situacije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u četvrtak je epidemiju korona virusa proglasio hitnim stanjem od globalnog značaja. Odluku je priopćio generalni direktor SZO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus u sjedištu UN-ove zdravstvene agencije u Ženevi.