Published On: Sub, lis 6th, 2018

Rusija kreće u veliku dedolarizaciju, a Kina prekida uvoz američke nafte i plina

Dugo se vremena dolar smatrao nepobjedivom valutom. Sve dok SAD nisu pokrenule trgovinski rat protiv svih zemalja protiv kojih su to mogle. Osim toga, tu je u dugačka lista zemalja koje su pod sankcijama, embargom i drugim oblicima blokada.

Naravno, Rusija je uključena u popis onih koji se protive Washingtonu, što nije iznenađujuće. Nakon nekoliko godina prividno slabog otpora, Moskva je ovaj tjedan pokrenula opsežnu dedolarizaciju svoje ekonomije, koja će se provoditi po detaljno isplaniranim taktičkim shemama.Vladimir Putin je rekao kako to nikako ne znači potpuno odbacivanje dolara kao valute, ali su vlada i ministar financija dobili precizne upute kako djelovati.

Nekima se čini da su to bile samo riječi, ali je Ministarstvo financija usvojilo službeni plan za dedolarizaciju ruske ekonomije. Ovaj dokument predviđa protumjere, uključujući i porezne olakšice za tvrtke koje se prebace na poslovanje i trgovinu u rubljama. Ključni dio plana je i trgovina sa zemljama skupine BRICS, Euroazijske ekonomske unije u nacionalnim valutama, a fokus je trgovina u rubljama u EEU, te trgovina rublja-juan s Kinom i rublja-euro sa zemljama Europske unije.

Ovaj plan je raspravljen na Svjetskom ekonomskom forumu u Vladivostoku sredinom rujna, gdje su bili okupljeni predstavnici svih zemalja s kojim Moskva namjerava pokrenuti opsežno poslovanje i trgovinu izbjegavajući dolar.

Tada je glavni direktor VTB banke  Andrej Kostin izrazio stav da je potrebno provesti ubrzani prijelaz na izračune u nacionalnim valutama, a Vladimir Putin mu je dao punu podršku.

Od sada ruska vlada sada počinje implementirati ove mjere, iako je sveobuhvatna implementacija plana zakazana za 2024.

Od ovog mjeseca se počinju primjenjivati porezne olakšice i ubrzani povrat PDV-a na izvozne transakcije. Osim toga, pokušava se uvesti vlastiti sustav financijskih naplata, koji je već testiran, sličan međunarodnom sustavu SWIFT. Vode se aktivni pregovori o prijelazu na izračun u nacionalnim valutama sa zemljama skupine BRICS, što je, između ostalog, nužno i za naplatu pet sustava S-400 koje je Indija upravo kupila od Rusije, usprkos američkim prijetnjama.

Kao što smo rekli, treba napomenuti da plan dedolerizacije ne podrazumijeva potpuno napuštanje dolara. Građani će i dalje svoju štednju moći držati u stranoj valuti.

No, dedolarizacija postupno postaje ne samo dio ruskog plana, nego i globalni trend. Konkretno, Europa traži nove mogućnosti za stvaranje svog sustava naplate, što su potvrdili europski čelnici u svojim izjavama. Naravno, tu je i Kina, koja je ovog proljeća pokrenula trgovinu naftom u juanima. Potrošilo se gotovo 25 godina od kada je Kina došla na ovu ideju do njene realizacije.

Jasno je da SAD pokušavaju razbiti sve moguće gospodarske veze između suparničkih zemalja, ali je ova agresivna politika kontraproduktivna i daje poticaj za suradnju među zemaljama, koje su sve bliže stvaranju najteže antiameričke koalicije, one protiv dolara.

Stoga velika ideja dedolarizacije ne samo da će Rusiji dati veći manevarski u globalnoj ekonomiji, nego će bez sumnje utjecati na ekonomski sustav Sjedinjenih Država.

Kina obustavlja uvoz američkih energenata

Kina - nafta za zlato

Među velikim stratezima je uvijek vladalo uvjerenja da prije napada na nekoga, bio on vojni, ekonomski ili informativni, treba izračunati sve moguće posljedice i mogućnosti odgovora. Osim toga, borba na dva, tri ili više fronta je neopisiva glupost, ako pred sobom imate sile poput Kine i Rusije, ali njihovih saveznika.

No, američki stratezi pokazuju da im nije stalo do logike, zdravog razuma i da su velo slabo upućeni u ukupnu povijest ratova među narodima.

Dakle, uz front s Rusijom, nesuglasice koje su dosegle razinu konfrontacije sa savezničkom Europskom unijom, arogantno ponašanje prema Indiji, Pakistanu i saudijskom režimu, kakav god bio, Sjedinjene Države su proglasile trgovinski rat protiv Kine.

Uz izgovor “što nam možete učiniti, nama koji smo nepobjedivi”, uveli su carine na kineski uvoz.

Kinezi su, kao odgovor, odgovorili recipročnim mjerama, ali su počeli i aktivno uklanjati američku robu s domaćeg tržišta. Naime, kineski izvoz u SAD je puno manji i da bi pogodili suparnika, recipročne carine su mjera kojom Kina može odgovoriti određeno vrijeme.

Točno je da je Sjedinjenim Državama za funkcioniranje ekonomije i financije prijeko potrebno uravnotežiti trgovinsku bilancu s Kinom i EU. Ali kako? SAD bi  trebale otjerati inozemne proizvođače s njihovih tržišta i započeti proizvodnju u svojim raseljenim industrijama, što je u trenutnoj fazi izuzetno upitno.

Kinezi nisu suočeni s tako teškom zadaćom. Nemaju problema s trgovinskom bilancom i imaju značajan suficit. Osim toga, jednostavno mogu zamijeniti američke dobavljače s europskim i ruskim, što su već počeli aktivno činiti. Kome je u ovoj situaciji teže i gore? To je očigledno.

Ako su Kinezi svoju supstituciju uvoza počeli sa svim vrstama mahunarki, soje i posebnih roba, čime nisu toliko pogodili američku ekonomiju, iako su se poljoprivrednici žalili i prisilili Trumpa da im plati subvencije i odštete od više milijardi dolara, nakon drugog vala sankcija je Peking ozbiljno shvatio Washington.

Kina je pogodila strateške smjerove Sjedinjenih Država – izvoz ukapljenog plina i nafte. Naime, Kina je bila na trećem mjestu kao uvoznik američkog ukapljenog plina, odmah nakon Meksika i Južne Koreje.  2017. godine je Kina je kupila 38 milijuna tona ukapljenog plina, što je 46% više nego 2016. godine.

Sada SAD gube pristup ovom ogromnom tržištu. U prvoj polovici ove godine, dok su Xi Jinping i Donald Trump još uvijek pregovarali i činilo se da je sporazum o trgovini između dvije zemlje na vidiku, prodaja uvezenog ukapljenog plina je u Kini skočila za 76%, a prodaja iz vlastitih tvornica je pala za 11%.

Stoga, Kina u trgovinskom ratu ne samo da će odgovoriti Sjedinjenim Državama,  nego je odlučila podupirati vlastitu plinsku industriju.

Američki ministar trgovine Wilbur Ross je u proljeće izjavio: “Kina mora uvoziti puno, puno više našeg LNG-a, a za njih će biti izuzetno logično uvoziti više plina od nas, kako promijenili i svoje izvore opskrbe. To će također imati dodatni učinak smanjenje trgovinskog deficita između Sjedinjenih Država i Kine.”

Međutim, ništa od toga. Iako je ožujku 2018. Kina kupila 445 000 tona ukapljenog plina iz Sjedinjenih  Država, a u srpnju se ovaj volumen povećao za 130 000 tona, stupanjem na snagu carina i najavom uvođenja novih je kolovozu Kina jasno istaknula kako ne želi kupiti nove količine ukapljenog plina iz SAD-a.

Američki “stručnjaci” su tada pouzdano tvrdili: “Sve je u redu, sada ćemo ovaj LNG prodati Europi”. Ali sudeći prema činjenici da Njemačka aktivno promiče “Sjeverni tok 2”, ovaj je scenarij vrlo upitan.

S američkom naftom je situacija otprilike ista. Kina je zauzimala drugo mjesto u kupnji nafte iz Sjedinjenih Država, odmah nakon Kanade, a na trećem i četvrtom mjestu su bili Velika Britanija i Nizozemska.

nafta, bušotina, novac

Oko 20% ukupnog američkog izvoza nafte je išlo u Kinu. Sada je udio američke nafte u kineskom uvozu je samo 3%, rekao je Xie Chunlin, predsjednik tvrtke China Merchants Energy Shipping (CMES), koji je dodao kako su narudžbe američke nafte u Kinu potpuno zaustavljene.

Amerikanci su, naravno, ponosno izjavili  “nisu Kinezi bili ti koji su odbili kupovati američku naftu, nego su je oni prestali prodavati Kini”.

Kina je istovremeno preprodala svoje prethodne ugovore za buduće isporuke američke nafte trećim zemljama, što izravno pobija izjave Amerikanaca.

Istovremeno je Kina znatno povećala kupnju nafte iz zapadne Afrike, na 1,7 milijuna barela dnevno, a Bloomberg da Kina nikada nije kupila toliko nafte iz tog područja od kada se od 2011. Godine vode ove statistike.

Da biste shvatili kako je sve ovo “nevažno za Sjedinjene Države”, treba citirati američkog ministra financija Stephena Mnuchina.

U svibnju je ministar Mnuchin za Fox News izjavio “kako trgovinski rat SAD-Kina završava, te da je Kina pristala smanjiti trgovinsku neravnotežu sa Sjedinjenim Državama.

“Očekujemo da će Kina udvostručiti kupnju energije od nas, mislim da ćemo lako vidjeti kako Kina kupuje 50 do 60 milijardi dolara naših energenata godišnje u idućih 3 do 5 godina”, izjavio je u svibnju Stephen Mnuchin.

U svjetlu gore navedenog, “dok su e u Washingtonu svi smijali”, američki državni tajnik Mike Pompeo hitno i neplanirano 8. listopada leti u o Peking, gdje možda vjeruje kako će ga dočekati “bezuvjetna predaja Xi Jinpinga”.

Šlag na torti je pitanje “blokade ruskih pomorskih cjevovoda i izvoza ruskih energenata”, što se također može promatrati u kontekstu odnosa između SAD-a i Kine.

Tu je vojna eskalacija. Naime, 30. rujna je kineski razarač tipa 052C “Luyan” “potjerao” američki razarač USS Decatur iz spornog otočja Spratley u Južnom kineskom moru. Američko vojno vodstvo je odmah reagiralo, prijeteći nečim zbog “nesigurnih i neprofesionalnih akcija kineske mornarice”.

Kineska mornarica

FOTO: ilustracija, kineska mornarica

Čini se da je hegemon slomljen i sada je posebno mrzovoljan. Prijeti Rusiji, Kini, europskim saveznicima, saudijskom režimu. Doslovno svima. “Prijateljima” i “neprijateljima”.

Na kraju američki potpredsjednik Mike Pence optužuje Kinu da pokušava utjecati na izbore za Kongres u studenom 2018. godine.  Također je dodao kako mu je “visoki dužnosnik u američkoj obavještajnoj službi nedavno rekao da je ono što Rusi rade blijeda kopija  onoga što Kina radi diljem Amerike”.

Zbog rastućih proturječnosti između Sjedinjenih Država i Kine, koji su sve više posvećeni međusobnoj borbi, može biti da će SAD imati manje mogućnosti i resursa za suočavanje s Rusijom i ostatkom neprijatelja, iako je to teško očekivati. No, sukob s cijelim svijetom je u samo nekoliko tjedan dao dva važna odgovora,a iranski se čeka. Moskva je pokrenula plan aktivne dedolarizacije, što je s manjim intenzitetom činila od 2014. A na drugoj strani, osim recipročnih carina i trgovinskog rata, Kina odustaje od uvoza američkih energenata.

Za SAD je rat protiv svih, bez obzira na gubitke, “pobjednička strategija”. A tek smo na početku, jer je plan Ministarstva financija Rusije pokrenut prije nekoliko dana, baš kada i prestanak narudžbi američkog ukapljenog plina i nafte iz Kine. Sljedećih nekoliko mjeseci će proći u ovom ozračju i eskalaciji napetosti, ali će nakon toga makroekonomski pokazatelji za 2018. pokazati tko je bio u pravu, prenosi logično.com

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare