Published On: Pet, velj 14th, 2014

Rusija kaže da su problemi u BiH njena unutarnja stvar

Zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Aleksej Meškov rekao je u petak kako vlada njegove zemlje drži da su sadašnji problemi u Bosni i Hercegovini unutarnja stvar te zemlje koje ona treba sama riješiti.

“Vjerujem da narodi u BiH mogu sami rješavati pitanja svoje budućnosti”, kazao je Meškov novinarima u Banjoj Luci nakon što se sastao s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

On je pak kazao kako cijeni stajalište Rusije po kojoj BiH treba sama rješavati postojeće probleme.

“Rusija i njen pristup rješavanju političkih i razvojnih pitanja u BiH govore da to treba biti stvar unutarnjih institucija, a ne nametanja”, kazao je Dodik.

Zamjenik šefa ruske diplomacije u četvrtak je boravio i u Sarajevu no tamo nije imao susret s novinarima, a iz priopćenja objavljenih nakon njegovih sastanaka s predstavnicima vlasti BiH moglo se zaključiti kako se razgovarako uglavnom o gospodarskim temama, posebice o mogućnosti da se BiH priključi projektu gradnje plinovoda “Južni tok”.

Meškov je i u Banjoj Luci potvrdio zainteresiranost Rusije da se BiH priključi “Južnom toku” ističući kako je njegova zemlja do sada značajno invesirala u naftnu industriju u BiH.

“Veoma smo ponosni na to kako radi rafinerija nafte u Bosanskom Brodu”, kazao je Meškov.