Published On: Sub, stu 28th, 2020

Rusija donirala Srbiji 30 tenkova

Rusija je donirala Srbiji 30 tenkova T-72MS. Vrijednost donacije je oko 30 milijuna eura.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je dodatno jačanje Vojske Srbije, ali i kakko kaže poziciju vojne neutralnosti, jer je najbolje da sama čuva svoje rijeke, kopno i nebo.

Poslije tehničkog prikaza ruskih tenkova T-72 MS u niškoj vojarni “Mija Stanimirović”, Vučić je istaknuo kako Srbija duguje zahvalnost Rusiji za donaciju tenkova koji su, prema svim pokazateljima, među najsuvremenijima na svijetu.

“Želim zahvaliti i Vladimiru Putinu i ministru Sergeju Šojgou koji poklanjaju toliko pažnje našoj zemlji. Danas ste mogli vidjeti 11 tenkova. To je značajna pomoć našoj borbenoj gotovosti”, rekao je Vučić i dodao da će se ići na izvanredno povećanje plaća, prenosi Srna.

Veleposlanik Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da je uvijek prezadovoljan kada su rezultati međusobne suradnje vidljivi.

“Ovo nije kraj nego nastavak suradnje. Rusija će rado nastaviti isporuke i oklopnih vozila. Jačanje obrambenih snaga Srbije znači suverenitet, neutralni status i neovisnost”, dodao je Bocan-Harčenko.

Tenkove T-72 Srbija dobila je kao donaciju u okviru vojno-tehničkog sporazuma postignutog između predsjednika Srbije i Rusije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina. U okviru vojno-tehničkog sporazuma, Srbija je od Rusije, pored ovih tenkova, dobila i 30 oklopnjaka BRDM-2.