Published On: Tue, Aug 8th, 2017

Rusija bi danas BiH trebala uplati klirinški dug.

Iz Ministarstva financija i trezora BiH rečeno je da će uplata biti izvršena danas, u skladu sa sporazumom BiH i Ruske Federacije, koji je potpisan 21. ožujka u Moskvi.

Prema tom sporazumu, Bosni i Hercegovini bit će isplaćeno nešto više od 125 milijuna dolara.

Sredstva će biti raspoređena tako što će Federacija dobiti 58 posto, Republika Srpska 29 posto, institucije BiH 10 posto i Brčko Distrikt 3 posto.

Što je klirinši dug

Inače, klirinški dug je razlika u novcu koja je nastala u vanjskotrgovinskim odnosima dvije države koje imaju devizna ograničenja. Ugovorne strane svoje obveze, u međusobnom kupovanju i plaćanju robe i usluga, umjesto plaćanja u valuti zemlje izvoznice uplaćuju u domaćoj valuti, te obveze likvidiraju “prebijanjem” uzajamnih potraživanja i dugovanja.

Taj ugovor sadrži odredbe o tome da će se plaćanja regulirati kliringom, uz dogovor o valuti isplate. Klirinški sporazumi imaju veliko značenje za međunarodni robni promet jer omogućuju razvitak vanjskotrgovinskih odnosa nezavisno o zalihama zlata i deviza.

Klirinški dug koji Rusija treba isplatiti BiH nastao je za vrijeme bivše Jugoslavije, a sve obveze isplate dugovanja nakon raspada SSSR-a preuzela je Rusija.

Posljednje konzultacije BiH i Rusije o isplati klirinškog duga vođene su 2008. godine, kada je istaknuta opcija da klirinški dug podmiri obveze koje BiH ima prema Rusiji za potrošnju plina u periodu 1991.-1995. godina.