Published On: Tue, Oct 6th, 2015

RUSIJA: Bez kopnenih operacija protiv islamista u Siriji

MOSKVA – Rusija neće sudjelovati u kopnenim operacijama bilo kakve vrste u Siriji, a Moskva je spremna surađivati ​​sa svim zainteresiranim za uništenje Islamska država.
Ovo je izjavila predsjednica Vijeća federacija (Gornjeg doma ruskog parlamenta) Valentina Matvijenko.
“Nećemo sudjelovati u kopnenim operacijama bilo koje vrste, a spremni smo surađivati ​​sa svim zemljama u zajedničkom naporu protiv globalnog zla – terorizma”, rekla je Matvijenko poslije sastanka sa predsjednikom jordanskog Vijeća parlamenta Abdelraufom al-Ravabdehom.
Matvijenko je podsjetila da su Rusija, Irak, Sirija i Iran oformili koordinacijski centar, navodeći da je “nemoguće boriti se protiv Islamske države i uništiti je bez suradnje”.
“Pozivamo sve one koji su zaista zainteresirani da se Islamska država iskorijeni da se pridruže ovom koordinacijskom centru”, navela je Matvijenko, prenijela je agencija Tass.
Ona je istakla da Rusija nema drugi cilj osim da Islamska država bude poražena, “za razliku od drugih zemalja koje su članice druge koalicije”.
Rusija je na zahtjev sirijskog predsjednika Bashara Assada 30. rujna počela sa zračnim udarima na položaje Islamske države u Siriji.
Prema podacima ruskog Ministarstva obrane, već je znatno narušila sustav zapovijedanja i materijalno-tehničkog snabijdevanja ekstremista, kao i infrastrukturu za pripremu terorista-samoubojica.
Islamska država je kao teroristička organizacija zabranjena u Rusiji.
Do prošle godine bila je poznata pod imenom Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) i uglavnom je bila aktivna u Iraku i Siriji.
U lipnju 2014. godine, ova ekstremistička organizacija objavljuje uspostavljanje “islamskog kalifata” na teritorijama koje je zauzela i mjenja ime u Islamska država.

Islamska država prema procjenama ima od 30.000 do 200.000 članova

Prema podacima američke Centralne Obajvestajne agencija (CIA), Islamska država ima oko 30.000 članova, dok iračke vlasti navode da ih ima do 200.000.
U redovima Islamske države nalaze se državljani 80 zemalja, među kojima Francuske, Britanije, Njemačke, Maroka, Saudijske Arabije, SAD, i drugih zemalja iz Zajednice neovisnih država.
Ekstremisti Islamske države navodno kontroliraju 40 posto teritorija u Iraku i oko 50 posto u Siriji, navodi ruska agencija.