Rusi tvrde: Predsjednik Afganistana pobjegao iz zemlje s četiri automobila i helikopterom punim gotovine

Rusko veleposlanstvo u Kabulu priopćilo je danas da je afganistanski predsjednik Ashraf Ghani pobjegao iz zemlje s četiri automobila i helikopterom punim gotovine te da je morao ostaviti nešto novca jer nije sve moglo stati u vozila i letjelicu, prenijela je agencija RIA.

Ghani, za kojeg nije poznato gdje se trenutno nalazi, rekao je u nedjelju da je napustio Afganistan kad su talibani ušli u Kabul gotovo bez otpora. Rekao je da tim činom želi izbjeći krvoproliće.

Rusija je rekla da će zadržati diplomatsko prisustvo u Kabulu i nada se da će razviti veze s talibanima iako kaže da se ne žuri s priznavanjem njih kao vladara te zemlje i da će pomno pratiti njihovo ponašanje.

“Što se tiče sloma (odlazećeg) režima, on je najrječitije okarakteriziran načinom na koji je Ghani pobjegao iz Afganistana”, rekao je Nikita Iščenko, glasnogovornik ruskog veleposlanstva u Kabulu.

Kako je rekao, četiri automobila su bila puna novca, a “pokušali su ugurati drugi dio novca u helikopter, ali nije sve stalo”. Dio novca, kako tvrdi, ostao je na asfaltu.

Ischenko je potvrdio svoje komentare Reutersu. Kao izvor svojih informacija naveo je “svjedoke”. Reuters nije mogao neovisno odmah potvrditi istinitost ovih tvrdnji.

Dnevnik.ba