Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Rusi traže da Kurdi sudjeluju u pregovorima u Ženevi. BiH neutralna? Ne želi konfrontaciju s Turskom?

Must Read

MOSKVA -Od ostalih velesila malo koja se u svijetu zalaže za rješavanje kurdskog pitanja. Recimo BIH. Iako je ugledna svjetska velesila u UN-u nisu podigli svoj glas za Kurde kako se ne bi zamjerili Erdoganu. Je li šutnja BH veleposlanika u UN-u izraz volje većine građana BIH? Ili nije?

Ruski veleposlanik u UN Vitalij Čurkin pozvao je članove Vijeća sigurnosti utjecati na Tursku i pozovu Kurde na mirovne pregovore o Siriji. Čurkin je tom prilikom istaknuo da se protivi bilo kakvom “tajnom planu” i daljnjim jednostranim naporima u Libiji.

U intervjuu listu “Izvestija”, Čurkin je izjavio da dužnosnici Pentagona imaju tendenciju da potcjenjuju prijeko potrebnu suradnju s Moskvom, pošto ih je iznenadio uspjeh Rusije u borbi protiv terorista “Islamske države”.

“Općenito govoreći, bliska interakcija između Rusije i SAD na različitim razinama – političkom, diplomatskom i vojnom – predstavlja okosnicu u rješavanju krize. Svi to shvaćaju.

Činjenica da Amerikanci to potcjenjuju, posebno predstavnici Pentagona, vjerovatno može značiti da su oni još na gubitku zbog energične akcije Rusije u Siriji u posljednjih šest mjeseci “, rekao je Čurkin, prenosi” Russia Today “.

Ruski izaslanik u UN je istaknuo da je za napredak mirovnog procesa u Siriji, od suštinskog značaja sudjelovanje Kurda na pregovorima u Ženevi. U isto vrijeme je izrazio zabrinutost zato što zapadne zemlje nisu voljne da izvrše pritisak na Tursku, koja je u više navrata odbila dozvoliti Kurdima da se pridruže pregovorima, unatoč tome što predstavljaju jedan od najvažnijih elemenata otpora terorizmu u Siriji.

Poskok.info

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto Zelenski odjednom želi Rusiju na sljedećem ‘mirovnom samitu’?

Razumijevanje političkih odluka kijevskog režima može biti prilično izazovno, djelomično zato što se te odluke zapravo donose u Washingtonu....
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -