Published On: Tue, Oct 6th, 2015

Rusi sve bliže Palmiri, zrakoplovi raznijeli 20 tenkova Islamske države blizu grada


Ruski avioni tijekom jučerašnjeg dana imali su 15 borbenih letova nad Sirijom u kojima je napadnuto 10 meta Islamske države u različitim regijama, javilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova, prenosi RT.
” Sukhoi-34, Sukhoi-24M i Sukhoi-25 borbeni avioni napravili su ukupno 15 borbenih letova iz beze Khmeimim. Zračni napadi napravljeni su na deset meta Islamske države”, rekao je Igor Konashenkov, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.

Rusi uništili 20 tenkova u blizini Palmire

Napadnuti su i dvije mete u istočnom dijelu pokrajine Homs u blizini grada Tadmur, rekao je glasnogovornik. Grad Tadmur se nalazi u oazi usred pustinje, oko pola kilometra sjeveroistočno od ruševina antičkog grada Palmire. Palmira je jedan od najvažnijih kulturnih središta antičkog svijeta, zaštićena od UNESCO-a. Islamska država još od svibnja kontrolira taj drevni grad.
Uništeno je 20 tenkova i tri raketna bacača u pokrajini Homs blizu Palmire koja je stalno ugrožena vojnim aktivnostima i razaranjima tijekom rata u Siriji od strane militanata.

Militanti bježe iz Sirije od ruskih napada

RT javlja i da su prema nekim procjenama oko 3.000 boraca Islamske države, kao pobunjenici iz drugih skupina koje se bore protiv Asadova režima, pobjegli u Jordan.
Oni se naime  boje novih napada sirijske vojske koja ima pomoć Rusije, kazali su vojni službenici za novinsku agenciju RIA.

Militanti uništili niz građevina u Palmiri

Nakon što su u kolovozu militanti raznijeli hram Bal Šamin, te Hram Bel, p militanti su raznijeli i Slavoluk pobjede, jedan od najznačajnijih spomenika u Palmiri.

Uništeno i skladište streljiva

U videu koje je objavilo rusko ministarstvo vidi se i napad na skladište streljiva nedaleko Homsa.
“Trepereće svjetlo potvrđuje detonaciju municije koju je prouzrokovao direktan pogodak. Gusti dim potvrđuje da je nastao požar u skladištu”, objasnili su iz ministarstva.