Published On: Uto, tra 19th, 2022

Rusi suspendirali financiranje OHR-a?

Ruska Federacija je informirala OHR da suspendira svoje sudjelovanje u financiranju OHR-a, potvrđeno je “Nezavisnim novinama” iz OHR-a.

S druge strane, iz Veleposlatnstva Rusije u BiH ovu tvrdnju iz OHR-a nisu željeli komentirati.

“Financijska pitanja ne bismo željeli komentirati jer su to pitanja unutarnje strukture OHR-a”, rekli su iz ruskog veleposlanstva za “Nezavisne novine“.

Potvrdili najavu

Iz OHR-a ističu da novac za njihovo financiranje osiguravaju zemlje članice Savjeta za implementaciju mira (PIC) te da budžetska godina OHR-a traje od 1. srpnja tekuće do 30. lipnja iduće godine.

Inače, sredstva za financiranje OHR-a osiguravaju zemlje članice Savjeta za implementaciju mira. Budžet OHR-a za 2021/2022. godinu iznosi 5.327.627 eura.

“Pregled doprinosa pojedinih zemalja u budžetu OHR-a je sljedeći: EU 47,68 posto, SAD 22 posto, Japan 10 posto, UK 6,69 posto, Kanada 3,03 posto, Organizacija islamske konferencije 2,5 posto, Rusija 1,2 posto, ostali 6,9 posto”, navedeno je na stranici OHR-a.

Pritom, prema tvrdnjama iz OHR-a, Rusija je još prošle godine iznijela svoj stav po pitanju sastanaka UO PIC-a.

“U srpnju 2021. godine, Ruska Federacija najavila je da više neće sudjelovati na sastancima Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira”, rečeno je iz OHR-a.

Rusi tvrde drukčije

S druge strane, iz Veleposlanstva Rusije u BiH rekli su Nezavisnim da je Rusija član Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira u BiH (UO PIC), kao i da, kako tvrde, “ne postoji mehanizam za suspendiranje njihovog sudjelovanja u poslovanju ove institucije”.

Osvrnuli su se i na Christiana schmidta, kojeg Srpska ne priznaje kao visokog predstavnika u BiH.

“Principijelan stav Rusije u vezi s nelegitimnošću gospodina Schmidta kao visokog predstavnika u BiH dobro je poznat. Međutim, to ne mora značiti da ne sudjelujemo u radu UO PIC-a. Rusija je spremna razmotriti mogućnost obnavljanja suradnje s gospodinom Schmidtom ako on bude dobio nužnu suglasnost Savjeta sigurnosti UN-a za ovu funkciju”, rekli su za “Nezavisne novine” iz Veleposlanstva Rusije u BiH.

Inače, upitan da li je Rusija i dalje članica Savjeta za provođenje mira, američki veleposlanik u BiH Michael Muphy nedavno je rekao da Rusija više ne sudjeluje na sastancima veleposlanika i na Upravnom odboru PIC-a, kao i da ne plaća svoj dio članarine za OHR koji uplaćuju sve članice tog tijela.

“Pretpostavljam da je Rusija odlučila da napusti PIC”, istaknuo je Murphy tijekom nedavne posjete Banja Luci.

guest
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Pametni ,što bi finansirali one što ugađaju i podržavaju samo muslimane .Sve organizacije treba ukinuti ,bezveze dobijaju novac a ne rade ništa .Treba ukinuti i UN ,ništa ne rade osim što izražavaju zabrinutost .Svaki dan oni zabrinuti za nešto a ne poduzimaju apsolutno ništa .

Tekbiraj, tekbiraj - pa za pojas zadjeni!
Tekbiraj, tekbiraj - pa za pojas zadjeni!
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Dok pametni ljudi po Zapadu pale Kurane 😎 – mi se nadheebavamo sa proislamskim OHR-om 🙁 …

https://balkans.aljazeera.net/news/world/2022/4/19/danski-ekstremni-desnicar-rasmus-paludan-ponovo-spalio-primjerak-kurana

Kiseljak
Kiseljak
1 mjesec prije

A sirotinje jadne pa nista nisu ni davali a svagdje se gurali da budu.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Kiseljak
1 mjesec prije

Eto ti si davao nešto Najveći ti je doseg u životu pisati gluposti ,a ni to ne znaš da valja raditi .

Phoenix
Phoenix
1 mjesec prije

Hajde sad da vidimo kako ce OHR da prezivi bez Ruskih 100 Maraka…

Kiseljak
Kiseljak
1 mjesec prije

Sirotinje nista nisu ni davali

eagle
eagle
1 mjesec prije

jupi jupi saće propast ohr jupi jupi saće treći samo što nije veseli se poskoče veseli se posušje

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Jhebote čitavih 60000 eura manje hahahahahhahhahahhahahha, da će Bošnjaci taj dio, i onako OHR i visoki predstavnik rade za nas a genocidnom pravoslavnom plemenu daleko kuća bila