Published On: Uto, kol 13th, 2019

Rusi priznali da je nakon eksplozije radijacija narasla do 16 puta. Ljudi paničare da se događa novi Černobil

Razine radijacije u ruskom gradu Severodvinsku su 8. kolovoza narasle između 4 i 16 puta, nakon nesreće za koje su vlasti otkrile da je uključivala testiranje rakete s morske platforme, objavila je u utorak ruska meteorološka agencija, a prenosi TASS. Ministarstvo obrane je prvo objavilo kako je pozadinsko zračenje ostalo na normalnoj razini nakon nesreće u četvrtak, no gradske vlasti Severodvinska u sjevernoj Rusiji otkrile su kako je zabilježen kratak rast razina radijacije.

Greenpeace tvrdi kako je razina zračenja narasla 20 puta, dok je ruska meteorološka agencija Rosgidromet u utorak objavila kako je narasla između 4 do 16 puta. Rusija je tek u subotu priznala da je eksplozija u bazi za lansiranje projektila bila nuklearnog karaktera i da je pritom poginulo najmanje pet ljudi, javio je AFP.

POGINULO PET LJUDI

U priopćenju je ruska nuklearna agencija Rosatom objavila da je u toj eksploziji smrtno stradalo pet članova njihovog osoblja, i da su tri osobe zadobile opekotine. Rosatom je precizirao da je njegovo osoblje davalo tehničku podršku “za izotopski izvor energije” motora projektila, dok vojska nije spominjala nuklearno gorivo u sklopu te nesreće.

Stanovnici Severodvinska su napravili zalihe joda koji se koristi za smanjenje učinaka izloženosti zračenju. Najteža nuklearna nesreća u povijesti dogodila se 1986.u bivšem Sovjetskom Savezu u ukrajinskoj centrali Černobil. Tada su vlasti bile optužene da su nekoliko tjedna pokušavale prikriti razmjere katastrofe. Korisnici društvenih mreža ne oklijevaju povlačiti paralele s tom nesrećom, neki u šali, drugi smrtno ozbiljni. Dijele se snimke osoblja u zaštitnim odijelima i upute kako umanjiti učinke radijacije, a stariji su se se prisjetili kako su slične upute dobivali i 1986. godine.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare