Published On: Uto, kol 24th, 2021

RUSI OSTAJU PRI STAVU: Schmidt nelegitiman kao visoki predstavnik u BiH

Veleposlanstvo Rusije u Bosni i Hercegovini priopćilo je da je Christian Schmidt “nelegitiman kao visoki predstavnik u BiH” jer, kako navode, “nije ispoštovan princip konsenzusa pri predlaganju njegove kandidature niti je dobijeno odobrenje Vijeća sigurnosti UN”.

Iz ruskog veleposlnstava su naveli da “nota kineskog veleposlanstva u BiH o neprihvaćanju legitimiteta Schmidta kao novog visokog predstavnika u BiH predstavlja principijelan stav Kine, zasnovan na međunarodnom pravu, čija je potporna struktura Organizacija UN”.

Reagirajući na kritike upućene Rusiji zbog neprihvaćanja legitimiteta Schmidta, iz Veleposlanstva Rusije su istakli da “mnogima nedostaje razumijevanja specifičnosti aktivnosti Upravnog odbora, uključujući postupak imenovanja visokog predstavnika”.

“Čitav niz dokumenata – Opći okvirni sporazum za mir u BiH, rezolucije Vijeća sigurnosti UN, dokumenti Vijeća za provedbu mira i njegovog Upravnog odbora i, na kraju krajeva, ustaljena praksa – predviđa proceduru za izbor visokog predstavnika”, priopćilo je Veleposlanstvo Rusije u BiH.

Iz ruskog veleposlanstva su podsjetili da je Upravni odbor vršio – isključivo putem konsenzusa – izbor kandidata za visokog predstavnika, koji je zatim bio potvrđen rezolucijom Vijeća sigurnosti UN.

“Upravo na toj proceduri su uvijek insistirali naši zapadni partneri. I jasno je zašto. Svaki put su morali dobiti odobrenje Vijeća sigurnosti UN kako bi visoki predstavnik mogao koristiti cijeli arsenal svojih ovlašćenja. Što se tiče konsenzusa, podsjećamo da je ova procedura bila ispoštovana čak i prema Paddyju Ashdownu, s čijom se kandidaturom Moskva u početku nije slagala”, ukazali su iz Veleposlanstva Rusije.

Istakli su da je kao rezultat “mukotrpnog diplomatskog rada bio postignut sporazum oko Ashdowna, koji blago rečeno za Moskvu nije bio idealan”.

Što se tiče odobrenja Vijeća sigurnosti UN, iz ruskog veleposlanstva su naveli da su se upravo zapadne kolege “probudile kada su vidjele da Christian Schwarz-Schilling nema odgovarajuću rezoluciju Vijeća sigurnosti UN”.

“Onda je bio smišljen oblik razmjene pisama između glavnog tajnika UN i predsjednika vijeća sigurnosti UN kao placebo, kako bi barem na taj način osigurali njegovu legitimnost. Sada je ovaj presedan izvrnut i iskorišten kao navodni dokaz da nema potrebe za rezolucijom za Schmidta”, naglašeno je u objavljenom tekstu.

Iz ruskog veleposlanstva naglasili su između ostalog i da nisu protiv Schmidta, te da cijene njegovu političku težinu, uzimajući u obzir znanje i iskustvo poslovanja “na balkanskom smjeru”, ali da prema Schmidtu nije ispoštovan princip konsenzusa pri predlaganju njegove kandidature, niti je dobijeno odobrenje Vijeća sigurnosti UN.

“Stoga je Christian Schmidt za nas nelegitiman kao visoki predstavnik”, zaključuje se u priopćenju Veleposlanstva Rusije u BiH.

guest
nije obvezno
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x