Published On: Sri, lip 30th, 2021

Rusi nudili nagodbu Amerikancima, bili spremni da glasaju za Schmidta

Vijeće sigurnosti UN-a nije glasalo o rezoluciji kojom bi potvrdio imenovanje Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika u BiH i sve se završilo raspravom u kojoj je Rusija bila protiv.

Međutim, prema saznanjima portala “Srskainfo” iz diplomatskih izvora, nakon što je završena rasprava, koju javnost u BiH pamti po verbalnom duelu ministrice vanjskih poslova Bisere Turković i ruskog veleposlanika Vasilija Nebenzja, obavljene su konsultacije na najvišem nivou, na kojima je Rusija predlagala kompromisno rješenje.

– Na zatvorenim konslutacijama, Rusi su predložili donošenje rezolucije kojom bi Schmidt bio imenovan, pod uslovom da to imenovanje bude na godinu dana i bez upotrebe tzv. bonskih ovlaštenja. Ali, SAD su poručile da je to za njih završena stvar. Druge zemlje u ovome nisu sudjelovale, konsultacije su završene za desetak minuta – otkriva izvor za “Srpskainfo”.

Podsjećamo, predstavnik SAD u Vijeću sigurnosti, Richard Mills, na sjednici je kazao da za imenovanje visokog predstavnika u BiH nije potrebna saglasnost svih članica Vijeća sigurnosti.

Mills je podsjetio je da su svi članovi u Upravnom odboru PIC-a, osim Moskve, podržali imenovanje Schmidta, te ponovio da “za to nije potrebno da sve članice budu suglasne i da Vijeće sigurnosti UN ne mora da potvrdi njegovo imenovanje”.

Prema njegovim riječima, imenovanje Schmidta je “zatvoreno pitanje”.

Ipak, prema pisanju portala “Srpskainfo” to što Schmidt dolazi bez potvrde u Vijeće sigurnosti UN, daje prostor za određeno političko djelovanje rukovodstva Republike Srpske, koje je poručilo da ne želi da surađuje s nelegitimnim visokim predstavnikom.

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x