Published On: Pet, ruj 1st, 2017

Rusi ismijali izjavu Merkel o uvjetima ukidanja sankcija

Nakon izjave Angele Merkel, koja je navela uvjete za ukidanje sankcija protiv Rusije, korisnici društvenih mreža u Rusiji su primijetili da je ona potpuno usklađena s ranijim izjavama Kurta Volkera, posebnog izaslanika Bijele kuće za Ukrajinu.

Merkel je rekla kako će antiruske sankcije biti ukinute kada ”nestane uzroka zbog kojih su uvedene” i kada se u potpunosti provedu sve odredbe iz rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinih naroda o sukobu u Donbasu i kada se Donjeck i Lugansk, punom provedbom Sporazuma iz Minska, vrate pod kontrolu Kijeva.

Međutim, Sporazum iz Minska je nemoguće provesti, budući da je Vrhovna Rada Ukrajine u proceduru uputila ”Zakon o reintegraciji privremeno okupiranih područja”, koji minira sve ključne dijelove međunarodno priznatog sporazuma kojem su jamci Njemačka, Francuska i Rusija, a tehnički dio treba provesti vlada u Kijevu.

Na društvenim mrežama u Rusiji su izjavu Angele Merkel komentirali tako što su podsjetili njemačku kancelarku da je ponovila riječi Kurta Volkera i na manjak neovisnosti Europe po pitanju politike sankcija protiv Rusije, odnosno, da Angela Merkel ”čini sve što Amerika naredi”.

”Sankcije su uvijek odlučivane od strane Sjedinjenih Država, a Europska unija se samo pridruživala već usvojenim odlukama. Zbog toga o ukidanju sankcija mogu odlučivati samo u Washingtonu i nigdje drugdje”, bili su najčešći komentari na društvenim mrežama.

”Oni su zaista duhoviti i svi vole davati obećanja, a na kraju ispunjavanju zapovjedi Amerike”, napisao je jedan korisnik Twittera, dok je drugi dodao ”kako svi znaju da će to biti odluka američkog predsjednika”.

Rusi si podsjetili Merkel da provedba Sporazuma iz Minska ne ovisi o Moskvi, nego najviše o Kijevu, na kojeg mogu utjecati Washington, Berlinu i Parizu.

”Ili možda Putin treba napisati novi Ustav Ukrajine i organizirati izbore u Donbasu?”, pitao se jedan komentator.

 

logicno.com