Ruše li demonstranti imidž BiH, zemlje koja spada u najjadnije i najkorumpiranije

Protesti ispred Parlamenta BiH počeli su 5. juna, nakon što je portal Klix.ba objavio da tromjesečna Belmina Ibrišević ne može otići na liječenje u inozemstvo jer nema JMB. Grupi građana koja je vlastitim vozilima blokirala izlaz iz Parlamenta BiH ubrzo se počelo priključivati sve više ljudi, a 6. juna više stotina građana blokiralo je sve izlaze iz institucija BiH te su državni parlamentarci, osoblje i gosti Parlamenta 15 sati proveli u zgradama, nakon čega im je put vani, oko 4 sata ujutro narednog dana, prokrčila policija.

Reagovale su brojne stranke, jedni su podržali proteste, drugi istakli da nisu potrebni i da ruše ugled države, dok su treći to shvatili kao atak na sebe, politiku koju zastupaju i entitet u kojem žive.

“Naravno da se ovo neće dobro odraziti na imidž BiH. Taj dan u zgradi je bilo ministara i guvernera koji odlučuju o ulasku stranog kapitala u BiH. A taj dan je bio takav sastanak, u BiH je ušlo skoro 900 miliona maraka, brojni ugovori su potpisani, a nakon ovakvog iskustva i viđenja nestabilnosti, ne mogu povući dobre pouke i možemo imati posljedice. Moja poruka je da ih razumijemo, ali da ne izlaze na ulicu, da se strpe do oktobra 2014. godine i neka izađu na izbore”, kazao je Izetbegović.

No, kakav zapravo BiH ima trenutno imidž u svijetu? Jesu li demonstranti ti koji narušavaju ugled svoje zemlje ili ga zapravo popravljaju i pokazuju da se bude iz sna u kojem su bili skoro dvije decenije.

O trenutnom imidžu BiH najbolje govore svjetske liste na kojima se naša zemlja nalazi. Podsjetit ćemo na neke:

– Bosna i Hercegovina je, prema podacima Transparency Internationala, najkorumpiranija zemlja u regiji.
– Economist je objavio listu 80 zemalja u kojima je najbolje biti rođen. Naša zemlja se nije našla na toj listi.
– Internet stranica Askmen.com postavila je BiH na drugo mjesto zastrašujućih zemalja koje treba posjetiti.
– Prema istraživanju Business Insidera, BiH spada u najjadnije zemlje svijeta, a kao parametri u izračunavanju “indeksa jada” uzete su stope nezaposlenosti, inflacije te stopa inflacije indeksa potrošačkih cijena.
– BiH se našla i na listi terorističkih zemalja u igrici “Medal of Honor: Warfighter”.
– Na listi prosperitetnih zemalja BiH zauzima 92. mjesto.

more recommended stories