Published On: Sub, sij. 20th, 2018

Rumunji prisilili premijera na ostavku, čašu prelio pedofilski skandal

Rumunjski ministar obrane Mihai Fifor postao je u četvrtak privremeni premijer nakon što je Mihai Tudose podnio ostavku na tu poziciju nakon samo šest mjeseci. Rumunjska je time dobila već trećeg premijera u sedam mjeseci, a uzrok političkog razdora je pedofilski skandal

Mihai Tudose podnio je, naime, ostavku nakon što mu je matična vladajuća Socijaldemokratska stranka uskratila podršku. Ostavka je, pišu rumunjski mediji, posljedica sukoba s predsjednikom stranke Liviuom Dragneom koji ne može preuzeti funkciju premijera jer je pravomoćno osuđen za krađu glasova. Iako mu je zamrznuta sva imovina zbog zloporabe fondova EU-a, Dragnea i nadalje negira bilo kakvu umiješanost u malverzacije.

Unutarstranački sukobi između Tudosea i Dragnee traju već dugo, no javnost je za njihove razmirice doznala tek prošlog tjedna, nakon što je izbio pedofilski skandal u koji je upleten policajac Eugen Stan.

On je, naime, optužen da je zlostavljao devetogodišnjeg dječaka i njegovu petogodišnju sestru, na što je policija reagirala tek nekoliko dana od prijave, unatoč sigurnosnim kamerama koje su snimile gnjusni čin.

Naknadno je otkriveno kako je policajac i ranije zlostavljao djecu, no unatoč brojnim dokazima prijave su redovito odbacivane zbog navodnog nedostatka dokaza, iako javnost smatra kako su Stana štitile kolege iz policije. Pod pritiskom javnosti, rumunjska ministrica unutarnjih poslova Carmen Dan iz vladajuće Socijaldemokratske stranke naredila je psihološko testiranje i procjenu svih starijih policajaca te je javno osudila reakciju policijskih dužnosnika nakon što je otkriveno kako je Stan već dvaput bio osumnjičen za pedofiliju.

U jeku skandala oglasio se i Dragnea te je zatražio provjeru načina na koji se testiraju policajci i ostavke, što su mediji protumačili kao pokušaj političkog obračuna s neistomišljenicima, poput načelnika odjela za ubojstva bukureštanske policije Radua Gavrisa, koji je javno kritizirao izmjene kaznenog zakona što ih je najavila Socijaldemokratska stranka.

Oporba je iskoristila skandal inzistirajući na ostavci ministrice Dan, no ostavkama u policiji se suprotstavio sada već bivši premijer Tudose, iako je istodobno zatražio ostavku ministrice. U unutarstranačkim sukobima kao pobjednica je izašla ministrica Dan, dok je Tudose ostao bez podrške stranke te je bio prisiljen na ostavku.

Najnovija ostavka premijera tek je jedna u nizu ekspresnih ostavki čelnika rumunjskih vlada. Tudose je, naime, postao premijer nakon što je Sorin Grindeanu prisiljen na povlačenje tijekom najmasovnijih prosvjeda u Rumunjskoj od pada diktatora Nicolaea Ceausescua. Rumunji su ustali protiv Grindeanua zbog njegovog inzistiranja na usvajanju zakona prema kojem politička korupcija više ne bi bila kažnjiva zakonom.

Pod pritiskom javnosti vlada je povukla zakon, no prosvjedi su nastavljeni zbog posvemašnje korupcije koja vlada Rumunjskom.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer