Published On: Pon, stu 12th, 2018

Rukovali se potomci Habsburga i Gavrila Principa

I dok su se svjetski čelnici okupili u Parizu na obilježavanju stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata, dvoje ljudi našlo se u Grazu kako bi obilježili atentat koji je bio povod za njegov početak.

Anita Hohenberg, prapraunuka austrijskog nadvojvode Franje Ferdinanda, i Branislav Princip, pranećak Gavrila Principa, pružili su si ruke u sklopu događaja nazvanog “Rukovanje za mir”.

“Bio je to njihov prvi susret. I bio je emotivan”, rekao je organizator, austrijski umjetnik Igor Petkovic.

Atentat zbog kojeg je počeo rat

On je u Grazu organizirao niz kulturnih događanja povodom stote godišnjice završetka rata i pozvao najbliže rođake dviju obitelji koje su bile izravno upletene u njegov početak.

Za jedne južnoslavenski junak, za druge srpski nacionalist, Gavrilo Princip ubio je austrijskog prijestolonasljednika Franju Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju u Sarajevu 28. lipnja 1914. godine.

Mjesec dana poslije Austro-Ugarska proglasila je rat Srbiji čime je otpočeo Prvi svjetski rat koji je na koncu završio raspadom Habsburškog Carstva.

Sto godina poslije, Anita Hohenberg upravlja obiteljskim dvorcem Arstetten, gdje su Franjo Ferdinand i Sofija pokopani, a Branislav Princip filmaš je u Srbiji./Hina/HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare