Published On: Uto, lis 20th, 2020

RUKA RUKU MIJE – “JA, I?” Tužiteljstvo BiH zatražilo kažnjavanje svjedoka Asima Sarajlića

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine zatražilo je kažnjavanje Asima Sarajlića zbog neispunjavanja obveza svjedoka u predmetu koji se vodi protiv Fadila Novalića i drugih. Radi se o aferi “Respiratori”.

Kako piše Detektor.ba/ ročište koje je povodom ovog prijedloga zakazano pred Sudom BiH, zatvoreno je za javnost, tako da nije poznato zbog čega je Tužiteljstvo podnijelo prijedlog za kažnjavanje svjedoka Sarajlića, nekadašnjeg potpredsjednika SDA.

Sarajlićev pravni zastupnik Nermin Mulalić zatražio je zatvaranje ročišta iz opreza, kako se ne bi otkrili neki podaci iz istrage.

Tužitelj Mirza Hukeljić je rekao da je iznenađen da je uopće zakazano ročište povodom ovog prijedloga, te da postoji mogućnost iznošenja podataka iz istrage. On je kazao da se ne protivi prijedlogu za isključenje javnosti, ali da zakon to predviđa samo u slučajevima zaštite svjedoka, a ne istrage.

Mulalić je rekao da se prijedlog “primarno odnosi na sprječavanje otkrivanja nekih informacija koje ne bi trebalo iznositi u javnost”, a da se “dijelom tiče i prava na privatnost Sarajlića”.

Sutkinja Tatjana Kosović odlučila je da javnost bude isključena s ciljem zaštite svjedoka, navodeći da se radi o istražnom spisu.

U svezi sa ročištem povodom prijedloga za kažnjavanje svjedoka, Kosović je napomenula da je to vrlo rijetka situacija i da misli da je prva pred Sudom BiH. I branitelj Mulalić je kazao da se prvi put susreće s ovakvim slučajem.

Premijer Federacije Fadil Novalić, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik firme “F.H. Srebrena malina” Fikret Hodžić osumnjičeni su za više kaznenih djela prilikom uvoza respiratora za vrijeme pandemije koronavirusa krajem travnja, podsjeća Detektor.ba prenosi Republika.info