Published On: Pet, ruj 13th, 2019

RUJAN TRINAESTI: Dan kada Hrvat slavi slobodu grada kralja Tomaševića, a kalifratri, smutljivci, sultanovo odrubljivanje bosanske kraljevske krune….


U petak, 13. rujna 2019., navršava se 24. godine od oslobađanja Jajca i Pougarja. Hrvati danas slave slobodu tog dana. Fratri u Fojnici pak , danas, kontrarno volji  naroda, čija volja ih nikad nije ni zanimala , slave dan kad su ovaj narod, skupa sa sultanom, robljem odlučili načiniti.

Dan je to kada je Sultan El Fatih odrubio glavu posljednjem hrvatskom kralju u Bosni, Stjepanu plemenitom Tomaševiću, ujedno despotu Srba i Bošnjana.

Stoga se 13.9.2019  može smatrati  povijesnom prekretnicom. sSmbolički ga treba slaviti kao Dan Slobode za Hrvate u BIH.

I ne samo Hrvate u ovoj zemlji. Dan je to konačnog raskida s reodržavama u Bosni i na Humu. Dan oslobađanja hrvatskog naroda u BIH od mrene klerofašista. Oslobađanja od redodržavne tiranije i odrastanje u političku naciju u punini te riječi.

Eto njima , fratrianam i njihovim sektama sjećanja na koljiva kalifata, na danke u krvi  i porobljavanja, neka im je u finom sjećanju sve što se smrti tiče i neka im je u dug amanet. Mi koji nismo “učeni” kao oni, mi ćemo se baviti slobodom. Isto tako građani BIH kojima je na srcu ova zemlja, neka se odluče. Ili BIH ili kalifat. Ili mi ili Otomani. Oboje neće ići.

Sve do danas Hrvate se moglo smatrati molitvenom zajednicom. Od danas, kad se fratrizanski red, sekta smutljivaca i boraca protiv Vatikana, i službeno stavio kontrarno narodu, uvjeren da je proslava dana porobljavanja nešto čemu će se Hrvat diviti, od danas to više nije tako. Od danas, mi smo politička nacija u punom smislu te riječi. Jer političkom nacijom ne može se smatrati niti jedan narod kojim dominantno upravlja religijska zajednica.

 

 

Danas je dan kada će se tisuće Hrvata iz ovoga kraja razasutih diljem svijeta, sa svojim obiteljima, rodbinom, gostima i prijateljima, ponovno okupiti u svome rodnom gradu i okolici, iskazati zahvalnost hrabrim braniteljima i osloboditeljima i prisjetiti se vremena slave i ponosa, ali i kalvarije kroz koju su svi skupa prolazili ratnih 90-ih godina.

Bit će samo blasfemija dopusti li se fratrima da govore. Oni bi morali biti udaljeni sa svih mjesta na kojima se slavi simbol prkosa i pobjede. Ne samo sa groba Dive Grabovčeve, čije ime nisu dostojni niti pomenuti, nego i s obljetnice oslobađanja Jajca. Fratar znači ropstvo, i znači strah. Hrvat znači sloboda, i znači ponos. Fratar je negacija svakog hrvatstva, i sinonim za suradnika sultana. Kao takav trebao bi bi bit omrznut u glavi svakog prosvijećenog Hrvata.

Vojno-redarstvena operacija „Maestral“ odvijala se od 8. do 15.rujna 1995. godine. U sklopu te akcije, zapovjednik Hrvatskih snaga general pukovnik Ante Gotovina formira operativni smjer i određuje glavne snage, koje čine: 2. GBR HVO, Specijalna policija MUP-a HR HB, ppn „Gavran 2“ i bojna Jajce. Zapovjednikom snaga imenuje tada brigadira Stanka Soptu, a zamjenikom brigadira Zlatana Miju Jelića.

Dana 12.9.1995. godine snage na operativnom pravcu nastavljaju napadna djelovanja i nakon cjelodnevnih žestokih borbi na pravcu Strojice – s. Babići – područje Grbavice, zauzimaju ključnu kotu Gorica, čime su stvoreni uvjeti za brz prodor prema Jajcu.

Paralelno na lijevom boku napadna djelovanja provodi 1.gbr HVO „Ante Bruno Bušić“, 6.dgb „Ludvig Pavlović“ satnija taktičkih snajperista GS HV, te 12.rujna 1995.godine u večernjim satima oslobađaju grad Šipovo i nastavljaju napadna djelovanja prema selima Trnovo i Majdan.

U noći 12/13. rujna, borbene grupe 2.gbr HVO i Specijalne policije MUP-a HR HB ubacuju se preko Ćojlučkog brda i Paromlina i formiraju mostobran na rijeci Vrbas, te u jutarnjim satima 2.gbr HVO, Specijalna policija MUP-a HR HB i bojna Jajce ulaze u grad Jajce, zauzimaju kotu 453 (Tvrđava) te u potpunosti ovladavaju hrvatskim kraljevskim gradom Jajcem.

13. rujna 1995. nad slapovima Plive zavijorila se hrvatska zastava!

Sutradan (14. rujna), u nastavku napadajnih djelovanja, snage 2.gbr HVO i Specijalne policije MUP-a HR HB, bojna Jajce Gavran-2 i 81.gb HV („Virovitička“), ovladavaju cijelim međurječjem Vrbasa i Ugra s dominantnim visovima Vitovlje, Ranča i Kljun, te Hidroelektranama „Jajce 1“ i „Jajce 2“, čime su područja Podmilačja, cijelo Pougarje i Dobretići u potpunosti oslobođeni.

Istodobno s napadnim djelovanjima na južnom dijelu jajačke bojišnice, dio snaga 2.gbr HVO uz koordinaciju s 81.gb HV ostvaruje uspjeh i na sjevernom dijelu bojišnice, ovladava prostorom s.Barevo i s.Mile, dok 81.gb HV ostvaruje uspjeh komunikacijom Jezero-Mrkonjić Grad i ovladava naseljem Majdan, čime su zadaće operacije „Maestral“ u cijelosti izvršene.

Hrvatski puk neće zaboraviti one iz čije je krvi niknula sloboda

U obrambenom Domovinskom ratu 195 Jajčana pripadnika HVO-a dalo je svoj život, 5 se još uvijek vode kao „nestali“, 696 dali su svoje dijelove tijela, a neki od njih su i više puta ranjavani.

Njihovu žrtvu prinesenu na Oltar Domovine sačuvat će vječno u sjećanju, isto onako kako je kroz sva stoljeća čuvao uspomene na svoje znane i neznane mučenike i junake, a naš Nebeski Otac neka im podari milost Kraljevstva Nebeskog.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare