Published On: Uto, ruj 3rd, 2013

Rudari se zabarikadirali u jami dubokoj 250 metara

Šezdeset radnika Rudnika mrkog uglja (RMU) ”Đurđevik” kod Živinica zabarikadirali su se danas u jami na koti 106, na oko 250 metara ispod zemlje, odbijajući da izađu, ali i da nastave rad dok se ne ispoštuju njihovi zahtjevi, saznaje agencija Anadolija.

Rudari su se samoinicijativno odlučili na taj korak. Predsjednik Sindikalnog odbora RMU ”Đurđevik” Said Muhić potvrdio je ovu informaciju za agenciju Anadolija, dodajući da rudari traže smjenu Uprave RMU ”Đurđevik”, te da odluka o imenovanju Asima Aljića za tajnika društva, a koji je do sada radio izvan tog rudnika, bude stavljena van snage. Aljić je, smatraju predstavnici rudara, zaposlen u rudniku iako se u međuvremenu nije ispoštovana odluka o prijemu radnika u neposrednu proizvodnju.

”U svojim zahtjevima rudari se ne pomjeraju ni milimetar. Ono što je izazvalo najveći revolt, Uprava nije našla za shodno da izvrši realizaciju zaključka 6. iz zabilješke sa sastanka od 10. svibnja u Vladi FBiH. Trebalo je uradit novi pravilnik o radu i ličnim dohocima, a time bi bila izvršena pravilnija podjela financijskih sredstava unutar samog rudnika i u konačnici u određenoj mjeri bile bi povećane plaće u neposrednoj proizvodnji. Tako da je uvođenje tajnika društva sa strane samo bila kap koja je prelila čašu”, kazao je predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH Sinan Husić.

anadolija

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare