Published On: Čet, svi 27th, 2021

Ruanda optužuje Francusku za genocid, Macron stigao u posjet toj zemlji

FRANCUSKI predsjednik Emmanuel Macron nalazi se u Ruandi u pokušaju poboljšanja odnosa dviju država nakon nekoliko desetljeća optužbi te afričke države da Francuska snosi krivnju za genocid devedesetih godina.

Posjet francuskog predsjednika dolazi nakon što je u ožujku francuski istraživački odbor objavio izvješće u kojem stoji da je kolonijalni stav zaslijepio francuske dužnosnike u Ruandi te da francuska vlada ima ozbiljnu i veliku odgovornost jer nije predvidjela tamošnje krvoproliće. U izvješću se pak tvrdi kako Francuska nije izravno kriva za smrt više od 800 tisuća Tutsija i Hutua.

“Oprostiti, ali ne zaboraviti”

Predsjednik Ruande Paul Kagame, koji je ranije kazao da je Francuska sudjelovala u genocidu, prošli je tjedan rekao da izvješće mnogo znači stanovnicima Ruande.

“Oni možda neće zaboraviti, ali će oprostiti Francuskoj zbog njezine uloge u tom sukobu”, rekao je Kagame, pripadnik etničke skupine Tutsija i najmoćniji čovjek Ruande otkad je njegova vojska pobunjenika stala na kraj ubijanjima koje su provodile skupine vjerne vladi Hutua.

Macron, koji pokušava udaljiti Francusku od njene kolonijalne ostavštine, u travnju je pristao otvoriti arhive o Ruandi bivšeg francuskog predsjednika Francoisa Mitterranda, koji je bio na vlasti u doba genocida. Nedugo potom Ruanda je objavila svoje izvješće u kojem stoji da je Francuska bila svjesna da je genocid u pripremi te da ga je omogućila time što je nastavljala podržavati tadašnjeg predsjednika Juvenala Habyarimanu.

Upravo je rušenje Habyarimaninog zrakoplova, pri čemu je on poginuo, pokrenulo 100 dana pokolja, piše agencija Reuters.

“Francuski dužnosnici su naoružavali, savjetovali, obučavali, opremali i štitili vladu Ruande”, stoji u tom izvješću pa se dodaje da je Francuska godinama pokušavala prikriti svoju ulogu. Elizejska palača u petak je objavila da će Macron imenovati novog veleposlanika u Ruandi, prvog od 2015. godine.

“Čekamo jednu stvar – ispriku”

Ulice Kigalija, prijestolnice te afričke države, danas su mirne, bez postavljenih natpisa ili zastava, uobičajenih u vrijeme posjeta inozemnih čelnika. Francuski predsjednik govorit će kod spomenika genocidu u Gisoziju u Kigaliju, gdje je pokopano više od 250 tisuća Tutsija. Iako je Kagame rekao da je to na Francuskoj, velik dio stanovnika Ruande ističe da se nada isprici francuskog čelnika.

“Želim da traži oprost za to što je Francuska činila 1994.”, rekla je Henriette Uwase, 28-godišnja prodavačica manga koja je imala dvije godine kad su joj ubijeni otac i dva brata.

Ruanđane ljuti i što provoditelji genocida žive u inozemstvu, rekao je Alain Gauthier, koji sa svojom suprugom, pripadnicom Tutsija koja je u genocidu izgubila majku i druge članove obitelji, lovi takve pojedince.

“Čekamo jednu stvar, a to je isprika. Oni koji su izvršili genocid i ugodno žive u Francuskoj moraju završiti pred sudom. Mnogi govore da se on neće ispričati, no ne vidim kako bi Macron došao u Ruandu i napustio je bez isprike za francusku ulogu”, naglasio je Gauthier.

Posljednji posjet francuskog čelnika Ruandi bio je 2010. godine. Macron će se nakon te države uputiti u Južnu Afriku gdje će se susresti s predsjednikom Cyrilom Ramaphosom.

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x