Published On: Wed, Jul 26th, 2017

RTV SERVIS Odbijen prijedlog Zakona o FTV u Parlamentu FBiH

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH sa 16 glasova “za”, osam suzdržanih i 41 protiv nisu prihvatili Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom servisu RTVFBiH, koji su predložili predsjednik Kluba Hrvata u Domu naroda Tomislav Martinović i predsjednik Kluba HDZ-HNS-a u Zastupničkog domu Jozo Bagarić.

Bagarić je istakao da je „HDZ svjestan činjenice da nije imao uticaj u Federalnoj televiziji“ i da je sudjelovao u aktivnosti koje se vode godinu danu u traženju rješenja u Javnom servisu RTVFBiH.

“Odgovorno tvrdim da HDZ nema ni trunku odgovornosti. Zaista je nemoguće kako se odvija poslovanje bez Upravnog odbora s generalnim direktorom. Netko može nagađati i raditi šta želi. Očekivao sam da netko kaže da ovo nije materijal Joze Bagarića i Tomislava Martinovića, već predstavnika vladajuće koalicije”,  poručio je Bagarić.

Zastupnik Kluba SDA Safet Kešo pojasnio je zastupnicima da se ne radi o usuglašenom prijedlogu vladajuće koalicije (HDZ – SDA-SBB) te kazao da može razumjeti ključni motiv da se mijenja Zakon, ali da zastupnicima SDA nije prihvatljiv koncept ponuđenih rješenja u Nacrtu zakona posebno u dijelu izbora članova Upravnog odbora RTVFTV gdje je predloženo imenovanje članova na četiri godine s tim da im se može jedan mandat obnoviti.

“Intencija zakonodavca da se onemogući dugotrajan ostanak u članstvu Upravnog odbora, što ostavlja mogućnost političkog uticaja”, naveo je Kešo.

Zastupnici Kluba SDA, kako je potvrdio, prije su za izmjene i dopune postojećeg Zakona, koji kaže da mandat članova Upravnog odbora traje četiri godine s tim da se svake godine mijenja jedan član Upravnog odbora tzv. koncept 4,3,2,1. Također i zastupnici Kluba SBB-a BiH izrazili su negodovanje u vezi s predloženim izmjenama i dopunama jer, kako kaže zastupnik SBB-a Munib Jusufović, remete postojeći Zakon o Javnom servisu RTVFBiH.

“Slažemo se sa stavom američkog veleposlanstva u BiH u kojem se navodi da se po postojećem Zakonu treba izvršiti dopuna Upravnog odbora putem natječaja jer će izbor biti transparentan i s kompetentnim kandidatima”,  izjavio je Jusufović.

Predsjedatelj Zastupničkog doma Edin Mušić konstatirao je da se „u prethodnim mandatima počela gubiti „kondicija“ o ovom pitanju, tako da se zapalo u pat poziciju” u kojoj ne vidi precizan zaključak po kojem bi se riješili problemi Javnog servisa RTV FBiH.

Predsjednik Kluba Demokratske fronte Dženan Đonlagić sugerirao je da se u skladu s postojećim rješenjem imenuju članovi Upravnog odbora FTV-a smatrajući da postoje kompetentni nestranački ljudi za obavljanje navedene funkcije.

Predsjednik Kluba SDA Ismet Osmanović predložio je  da Komisija za izbor i imenovanje Predstavničkog doma utvrdi kako i u kojem pravcu treba mijenjati Zakon o Javnom servisu RTVFBiH da bi se postiglo neovisno izvještavanje bez političkih uticaja.

“Više ne treba odgađati ovo pitanje, ali ne treba ni ishitreno ulaziti u to”,  kazao je Osmanović. Replicirajući mu dopredsjedateljica Doma Mladen Bošković istakao je da je bolje da na rješavanju navedenog problema radi Zajednička grupa oba doma Federalnog parlamenta.

“Situacija je preozbiljna i dugo traje, te predlažem održavanje tematske sjednice na kojoj bi se utvrdili točni rokovi za rješavanje problema s kojim se susreće Javni servis RTVFBiH. Ovo je naša zajednička stramota prethodnog i aktualnog saziva”,  zaključio je zastupnik SDP-a BiH Zukan Helez, prenosi Fena.